BiH
79

Vrhovni sud FBiH ukinuo Rješenje o produženju pritvora Faruku Balijagiću

Klix.ba
Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je Rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu o određivanju pritvora Faruku Balijagiću i njegovom sinu, zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 312. stav 1. tačka k) Zakona o krivičnom postupku FBiH.

Po navodima iz žalbe advokata osumnjičenih, prvostepeni sud je prilikom donošenja pobijanog rješenja počinio niz bitnih povreda odredaba kaznenog postupka zbog kojih je predmetno rješenje nezakonito.

Takođe, Vrhovni sud Federacije BiH je utvrdio da je istovjetna procesna povreda počinjena jer je produženje pritvora Faruku Balijagiću i njegovom sinu određeno na osnovu korištenja nezakonitih dokaza, te transkripata presretnutih razgovora za koje nije dostavljen dokaz da su vjerodostojni, kao i okolnosti da je odluka o produženju pritvora donesena samo na osnovu iskaza lica koja su izvršitelji teških krivičnih djela i koja su poticala osumnjičene na izvršenje djela koja im se stavljaju na teret, što shodno članu 130. stav 5. ZKP FBiH rezultira isključivanjem krivičnog gonjenja.

S obzirom da je Kantonalni sud u Sarajevu prilikom odlučivanja o produženju pritvora u potpunosti izostavio navode odbrane, Vrhovni sud Federacije BiH naložio je da se u ponovnom postupku otklone nedostaci na koje je ukazano navedenim Rješenjem.

Podsjećamo, prema dokazima koje je Tužilaštvo pribavilo, postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni Faruk Balijagić i Ado Balijagić počinili krivična djela podstrekavanje na krivično djelo ubistva, razbojništva i teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.