BiH
0

Vrhovni sud FBiH odbio žalbu Ranka Torbice osumnjičenog za ratne zločine

FENA
Vrhovni sud Federacije BiH odbio je kao neosnovanu žalbu osumnjičenog Ranka Torbice izjavljenu protiv rješenja ovog suda od 29. maja kojim se osumnjičenom produžava pritvor za još dva mjeseca (član 146. stav 1. tačka d ZKP FBiH), doznaje Fena u Vrhovnom sudu.

Protiv osumnjičenog Ranka Torbice vodi se istraga zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civila (član 142. preuzetog KZ bivše SFRJ) i krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika (član 144. KZ bivše SFRJ).

Osumnjičeni Torbica se tereti za zarobljavanje civila i njihovo transportovanje u logor na području Rajlovca, fizičko zlostavljanje i deportovanje u logore na području Rajlovca osoba koje su branile civilno stanovništvo Ahatovića, a nakon što su odložili oružje, te prisvajanje pokretne imovine zatočenih stanovnika Ahatovića i paljenje njihovih kuća, pomoćnih objekata i dr.

Pošto osumnjičeni nije bio dostupan državnim organima Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo uputilo je zahtjev za raspisivanje potjernice Kantonalnom sudu Sarajevo koji je potjernicu i raspisao i po hapšenju odredio mjeru pritvora na osnovu koje je 5. marta ove godine Ranko Torbica lišen slobode.