BiH
10

Vrhovni sud FBiH naredio da se ponovo razmotri mogućnost pritvora za Lipovaču

Piše: E. G.
Hamdija Lipovača (Foto: Klix.ba)
Hamdija Lipovača (Foto: Klix.ba)
Vrhovni sud Federacije BiH je ukinuo rješenje Kantonalnog suda Unsko-sanskog kantona kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva USK da se Hamdiji Lipovači i Alenu Gluhaliću produži pritvor.

Lipovača, premijer USK i Gluhalić, direktor firme Agra, nakon hapšenja su u pritvoru bili mjesec dana, a Kantonalnu sud USK je odbio zahtjev Tužilaštva da im pritvor bude produžen na još 30 dana.

"Mi još uvijek nismo dobili to rješenje, ali mogu potvrditi da je odluka Vrhovnog suda takva. Vrhovni sud je naredio da se ponovo održi ročište, dakle vratio je predmet na ponovno odlučivanje Kantonalnom sudu", kazao je za Klix.ba Adnan Tulić, portparol Tužilaštva USK.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću je, ukoliko ne budu određene mjere pritvora ponovo, zatražilo da se dvojici osumnjičenih odrede mjere zabrane, o čemu će Kantonalni sud eventualno raspravljati u slučaju da ne odredi ponovni pritvor.

Hamdija Lipovača je uhapšen 17. decembra, kao i Alen Gluhalić, a zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti u slučaju rekonstrukcije Sportsko-rekreacionog centra STENS.

Njega se sumnjiči da je kao načelnik Općine Bihać oštetio općinski budžet za više stotina hiljada maraka, odnosno da je u ime Općine 2007. godine potpisao službenu ispravu u koju je unio netačne podatke o izvođenju dodatnih radova s identičnim datumom, ali drugim novčanim iznosom, radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi za izvođača radova - bihaćku firmu Agra.