BiH
0

Vrhovni sud FBiH izrekao 726 godina zatvorskih kazni

FENA
Sudije Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine izrekle su 726 godina zatvorskih kazni u 2010., kazao je danas predsjednik ove sudske institucije Amir Jaganjac prezentirajući rezultate rada Vrhovnog suda FBiH.

Od broja primljenih predmeta u žalbenom postupku potvrđeno je 64 posto predmeta, 19 posto predmeta je preinačeno, a za 17 posto predmeta ukinuta je presuda i zakazano održavanja pretresa pred Vrhovnom sudu FBiH, a u osam posto predmeta donesena je oslobađajuća presuda.

U prošloj godini donesena je presuda za sedam predmeta ratnih zločina. Jaganjac je podsjetio da su ratni zločini od 2003.u nadležnosti Suda BiH, a Vrhovni sud FBiH sada rješava predmete koji su "zaostali" prije 2003. ili predmete koje je Sud BiH, odnosno Tužilaštvo BiH ustupilo sudovima u entitetu FBiH. U postdejtonskom periodu ovaj sud pravomoćno je presudio 120 predmeta ratnih zločina.

U protekloj godini u sklopu tri odjeljenja - Krivičnom, Građanskom i Upravnom riješio je 5.772 predmeta, što je za 23 posto više nego u 2009., ističe Jaganjac.

U Krivičnom odjeljenju prosječna dužina rješavanja predmeta je oko dva mjeseca, u Građanskom je to 7,9 i u Upravnom 12 mjeseci, dok je na nivou Suda 7,3 posto, što je povoljnije nego dužina trajanja postupaka u 2009., kada je iznosila deset mjeseci.

Jaganjac je naročito istakao da je ovaj sud u prošloj godini presudio 51 predmet u kojima je suđeno za krivična djela ubistava, a to je veći broj nego što je urađen svih prethodnih godina.

Dodao je da sva ova ubistva nisu počinjena prošle godine, nego da su presude donesene za osobe koje su ubistvo počinile u prethodnim godinama, ali do sada nisu bile dostupne sudu.

Vrhovni sud FBiH donio je presudu za pet slučajeva silovanja, a maksimalna kazna za ovo krivično djelo koja je izrečena je 8,5 godina zatvora. Jaganjac je kazao da su ova krivična djela u nadležnosti općinskih sudova, a Vrhovni sud sudi samo teže oblike tog krivičnog djela.

U 2010. presuđeno je za jedno krivično djelo spolnog odnošaja s djetetom (s maloljetnicom od 14 godina), a toj osobi izrečena je kazna zatvora od 13,5 godina.

S obzirom na to da predsjednik Vrhovnog suda nadzire rad Sudske policije FBiH, predstavljeni su i podaci koji pokazuju da je u protekloj godini ova institucija zaprimila 23.372 naredbi u sklopu redovnih operativnih aktivnosti.

Glavni zapovjednik Sudske policije FBiH Edin Vehabović kazao je na današnjoj pres-konferenciji da se najveći broj naredbi odnosio na dovođenje optuženih, svjedoka i osumnjičenih osoba (11.712) te dovođenje pritvorenih i osuđenih osoba (7.191), odnosno fizičko osiguranje suđenja i saslušanja (6.690).

Vehabović je istaknuo da je u 2010. evidentirano pet napada na službenike Sudske policije, 22 slučaja narušavanja javnog reda i mira u prostorijama sudova i tužilaštava, a službenici policije su u 16 slučajeva upotrijebili sredstva prinude (fizička snaga i sredstva za vezivanje).

Predsjednik Vrhovnog suda FBiH Amir Jaganjac i glavni zapovjednik Sudske policije FBiH Edin Vehabović istaknuli su danas i prioritete koje će nastojati realizirati u 2011. godini.

Kao jedan od najvažnijih istaknut je problem smještajnih kapaciteta, a Jaganjac je izrazio nadu da će nova vlast u Federaciji BiH pokazati razumijevanje za ovoj problem. Dodao je da zgrada u kojoj je smješten Vrhovni sud nije predviđena za privođenje osumnjičenih, a u njoj su smješteni i neki drugi organi izvršne vlasti.