BiH
1

Vrbanjci: Umjesto u školskim klupama, učenici Bošnjaci kod kuće

Anadolija
Školskim zvonom koje se oglasilo jutros u osam sati u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska počela je nastava za 145 hiljada učenika u 187 osnovnih i 92 srednje škole u školskoj 2013/2014. godini.

Umjesto u školskim klupama, djeca bošnjačke nacionalnosti iz mjesne zajednice Vrbanjci, opština Kotor Varoš, koji pohađaju područnu Osnovnu školu "Sveti Sava" ostala su u svojim kućama, prenosi agencija Anadolija.

Pred školom su se jutros umjesto djece okupili njihovi roditelji koji su saopštili da će djeca bojkotovati početak nastave zbog činjenice da se Ministarstvo prosvjete RS oglušilo na njihov zahtjev za uvođenje grupe nacionalnih predmeta uključujući i bosanski jezik.

U izjavi za agenciju Anadolija Ahmet Ramulj, jedan od povratnika u Vrbanjce, izjavio je da su još u prošloj školskoj godini isti zahtjev uputili Ministarstvu prosvjete RS, jer im to pravo pripada shodno Ustavu RS, te sporazumu koji je potpisan 2002. godine između RS i Federacije BiH kojim se bošnjačkoj i hrvatskoj djeci u RS-u, odnosno srpskoj u Federaciji BiH garantuje pravo na pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta.

"Bivši ministar prosvjete RS Anton Kasipović nas je primio i saslušao, ali umjesto da nešto poduzme poslao je upitnike da popunimo, koje smo vratili ministarstvu i na tome je stalo. Zato smo se jutros i okupili na protestima, ali direktorica škole Slađana Šubara nije nam se obratila. Na razgovoru koji smo s njom ranije vodili kazala nam je da djeca ne mogu odlučivati o tome kakvu nastavu žele pohađati i da treba sačekati da odrastu. Ali mi roditelji smo odrasli i zato imamo pravo da odlučujemo. Mi nećemo odustati od naših zahtjeva i prava ni po koju cijenu", istakao je Ramulj.

Dodao je da su svi roditelji saglasni da, ukoliko se njihovim zahtjevima ne udovolji, djecu ispišu iz OŠ "Sveti Sava" i upišu u neku od škola u Tesliću koja ima nastavu za grupu nacionalnih predmeta.

"Ako nam to ne bude omogućeno u Ministarstvu prosvjete RS, mi ćemo djecu upisati u školu u Jelahu u Federaciji BiH iako je za nas to najgora solucija. Čemu povratak i sve ako su nama i našoj djeci ugrožena temeljna ljudska prava", kazao je Ramulj.

Direktorica OŠ "Sveti Sava" u Vrbanjcima Slađana Šubara odbila je dati novinarima bilo kakvu izjavu, a jedan od nastavnika, moleći za anonimnost, izjavio je za agenciju Anadolija da od 280 učenika koji pohađaju tu školu, 53 posto čine djeca bošnjačke nacionalnosti.

Ministar prosvjete RS Goran Mutapdžija ranije je saopštio da se zbog nedostatka finansijskih sredstava ne može udovoljiti zahtjevima roditelja učenika iz Jelaha.

Pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta zagarantovano je ustavom i zakonima. No, ove godine će na području opštine Prijedor, u entitetu Republika Srpska, to pravo imati samo učenici u mjesnim zajednicama Kozarac i Mataruško Brdo, pojedine škole na području Teslića , te u Srebrenci.