Nikola Špirić
0

"Vratiti se što prije u konture Dejtona"

SRNA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je večeras da svi oni koji govore da je Dejtonski sporazum donio samo mir, a ne suštinu, generišu nestabilnost koja nije dobra za BiH.

Špirić je poručio da se potrebno vratiti što prije u "konture Dejtona", jer će tako biti bolje za sve.

"Svi oni koji kažu da je Dejton nepravedan, da je donio samo mir, a da nije donio suštinu, proizvode nestabilnost i zadržavaju BiH na njenom evroatlantskom putu", rekao je Špirić za RTRS.

On je upozorio da će suviše stajanja  BiH na njenom evroatlantskom putu osnaživati opciju koja je za izgradnju  šerijatske države.

Špirić je dodao da su to opasnosti koje vrebaju i da zato treba pobuditi osjećaj za reforme i za nastavak evroatlantskog puta BiH.

On smatra da pesimistički izvještaj visokog predstavnika za BiH Valentina Incka Savjetu bezbjednosti UN "nije pisao sam visoki predstavnik, već osoblje OHR-a, koje dobro živi na račun pisanja loših izvještaja".

Špirić je naveo da je, za razliku od Inckovog pesimizma,  njegov izvještaj imao i optimizma.
"Rekao sam da predano treba raditi na realizaciji svih segmenata Dejtonskog mirovnog sporazuma i mislim da smo se visoki predstavnik i ja veoma dobro razumjeli i raduje me da su i drugi šefovi misija jakih zemalja pokazali  dozu razumijevanja  i prema mom izvještaju", naveo je Špirić.

Prema njegovim riječima, prizivanje pesimizma ne ide na ruku Republici  Srpskoj /RS/, koju niko ne vidi kao motor razvoja BiH, već kao opasnost za BiH.

Špirić je ocijenio da je stvaranje takve percepcije opasnost i za BiH.

Špirić je podsjetio i da je prošli put govorio u Savjetu bezbjednosti UN da je RS organizovaniji entitet sa efikasnijim vladinim menadžmentom, sa javnom potrošnjom na nivou EU i da kao takav može biti motor razvoja BiH, a ne opasnot za nju.

On je ocijenio da prikazivanje RS kao opasnosti za BiH predstavlja ustvari pokrivanje teza političara iz Sarajeva koji nisu u stanju da traže rješenja, već da stalno traže krivca.

Špirić je poručio da se mora otvoriti dijalog unutar zemlje, jer "koliko ima konsenzusa unutar zemlje  toliko će biti i povjerenja".
On je upozorio da diplomatsko-konzularna /DKP/ mreža Ministarstva inostranih poslova BiH proizvodi  velike probleme BiH time što daje takve signale da se vani vodi politika protiv RS, ocjenjujući da to nije dobro ni za BiH.

Špirić je naglasio da sa takvim stvarima treba stati i DKP mrežu "očistiti od predstavnika ratnih obavještajnih centara, jer to nije u interesu BiH".

Govoreći o predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova država članica NATO-a, Špirić je rekao da ne zna kakva će biti njihova odluka o pitanju BiH, ali da, bez obzira kakva ta odluka bude, BiH treba da predano radi istim intezitetom i ozbiljnošću na provođenju reformi.