BiH
8

Vrata muzeja Franjevačkog samostana u Fojnici ponovo otvorena za javnost

FENA
Franjevački samostan u Fojnici, koji postoji već 650 godina kroz historiju BiH, danas je prezentirao Muzej u prizemlju ovog objekta čija su vrata nakon više mjeseci ponovo otvorena za javnost, nudeći na uvid niz vrijednih eksponata sakupljenih kroz stoljeća.

Posjetioci će moći pogledati brojne vrijedne predmete, historijske nalaze, knjige, povijesne dokumente i umjetničke slike.

Kustos Muzeja fra Janjko Ljubos istaknuo je danas za Fenu da Muzej nudi veliki broj vrijednih i dragocjenih eksponata, od kojih je posebno izdvojio različite iskopine iz 11. stoljeća prije naše ere. Uglavnom je riječ o različitoj vrsti oružja.

"Tu su i fibule, odnosno različiti ukrasi i kopče iz 7. stoljeća prije naše ere, stare nošnje, primjerci starih zanata kojima su se ljudi u Fojnici bavili, prvenstveno je riječ o zlatarima i njihovim proizvodima od zlata i srebra, zatim tu je zbirka minerala koju je prikupljao fra Paškal Vešara i ima značajno mjesto u historiji i kulturi BiH. Ujedno, već prije je otvorena biblioteka starih i novih knjiga, te arhiv", kazao je on.

Muzej posjeduje i galeriju vrijednih umjetničkih slika, među kojima je najstarija datirana slika iz povijesti umjetnosti BiH - riječ je o djelu iz 1328. godine rađenom tehnikom tempere na dasci.

"Poznati bh. historičar Smail Tihić tvrdi da se u to vrijeme u prvoj polovici 14. stoljeća radilo tom tehnikom i na tim materijalima. Ova slika još nije izložena jer se čeka njena adekvatna zaštita. Tu je i poznata Ahdnama, zatim plašt fra Anđela Zvizdovića, te mnogo turskih dokumenata iz osmanskog perioda", naveo je fra Janjko.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić naglasio je za Fenu da su stručnjaci ove institucije učestvovali u projektu ponovnog otvaranja fojničkog Muzeja, dodajući da su šest mjeseci radili na pripremi stalne postavke.

"Rezultat je izložba koja obuhvata etnologiju, arheologiju i historiju od najstarijih vremena do savremenog perioda. Riječ je o zanimljivom materijalu koji je prošao proces konzervacije, obrade i prezentiranja kroz muzejske postavke. Tu je, između ostalog, materijal iz etnografije, narodne nošnje, minerali, geološka bogatstva, nakit iz osmanskog perioda, te različito srednjovjekovno oružje", istaknuo je on.

Busuladžić podcrtava da sav izloženi materijal zavrjeđuje pažnju. Riječ je o predmetima koji prezentiraju svakodnevni život te historijske ličnosti i događaje u BiH, kao što je posvetna ploča kralja Aleksandra Karađorđevića, te profile i rad mnogih franjevaca koji su živjeli i djelovali u ovom samostanu i fojničkom kraju.

Zainteresirani posjetioci Muzej u Franjevačkom samostanu u Fojnici mogu posjetiti svaki dan.