Cirkus zvani Budžet BiH
0

Vrankić: Predsjedništvo ne zna šta usvaja, ko koga pravi ludim?

Piše: E. G.
Dragan Vrankić
Dragan Vrankić
Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić je, na danas održanoj konferenciji za medije, rekao da se u svoj zbrci u vezi sa usvajanjem budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011. pokušava naći najslabija karika, a u ovom slučaju je to, prema njegovim riječima, Ministarstvo finansija koje je na vrijeme reagovalo i ne snosi nikakvu krivicu.

"Mi smo budžet za 2011. uradili još u trećem mjesecu prošle godine i uputili ga u Predsjedništvo, koje je na njemu izvršilo intervencije, a mi smo im pomogli da to obrade i upute u Parlament. Znate da Parlament taj budžet nije prihvatio, a potom smo ponovo dobili zahtjev Predsjedništva da im pomognemo u dizajniranju novog budžeta sa nešto prihvatljivijim iznosima, za koji se smatralo da će moći proći u Parlamentu. Napravili smo to, ali koliko sam vidio, taj prijedlog više nije slat u Predsjedništvo, jer vjerovatno više nije bilo konsenzusa", podsjetio je Vrankić.

Šteta za zemlju

Ministar je rekao i to da Predsjedništvo taj dokument nikada nije vratilo Vijeću ministara da bi ponovo izradilo neki novi. Vrankić je još jednom napomenuo i to da se BiH cijelu 2011. godinu finansirala privremenim odlukama o finansiranju, što je velika šteta za jednu zemlju. "To znači da se mogu finansirati samo plaće i materijalni troškovi, bez sredstava razvoja, kapitalnih ulaganja i bez novih institucija koje su prioritet BiH na euroatlanskom putu", rekao je Vrankić.

"U međuvremenu smo izradili budžet za 2012. godinu, koji je također poslan u Vijeće ministara, a nikada nije stavljen na dnevni red. U izradi tog budžeta mi smo imali nekoliko pokušaja održavanja Fiskalnog vijeća, gdje smo trebali dogovoriti dokument okvirnog budžeta, gdje se određuje raspodjela prihoda između države, entiteta i Distrikta Brčko. Nikada nismo uspjeli postići konsenzus iz jednog prostog razloga, a to je da se državi ne dozvoljava da ima više prihoda nego u 2010. godini, a to je 689 miliona, što smatram nedovoljnim za razvoj BiH i ostale obaveze", rekao je Vrankić.

Šest lidera vodećih političkih stranaka su 28. decembra donijeli zaključak da se donese budžet na bazi izvršenja iz 2011. godine. U Ministarstvu finansija kažu da su napravili ono što je "šestorka" dogovorila i da su to shvatili ozbiljno.

"Ministarstvo ne provodi samovolju"

"Dostavili smo to Predsjedništvu, predsjedavajući Željko Komšić je to dostavio Parlamentu, oba doma Parlamenta BiH su potvrdila taj dokument i donijela zaključke u kojima se kaže da se budžet potvrđuje i da obavezuju cijelo Predsjedništvo da im i službeno dostavi taj dokument, što do sada nije učinjeno. Po jučerašnjoj sjednici Predsjednistva smo zaključili da se potvrđuje Budžet za 2011. godinu te da se zadužuje Ministarstvo finansija da to sačini i proslijedi Parlamentu. Sada ja vas pitam ovako: Parlament je nešto potvrdio, a kaže Predsjedništvu dostavite mi. Predsjedništvo je jučer potvrdilo, a onda kaže Ministarstvu - sačinite to. Šta su ovi usvojili, a šta su ovi potvrdili. U takvim okolnostima se pokušava reći da Ministarstvo provodi samovolju i da vrši opstrukciju države. Mogu vam reći samo da Ministarstvo postupa prema svim pozitivnim propisima i da izvan toga neće postupati. Da bi budžet bio validan, a koji je i Predsjedništvo, prema mom mišljenju, potvrdilo i koji smo proslijedili Kolegiju doma Parlamenta jučer, ja sam očekivao da će danas biti objavljen. Kolegij sutra ima sjednicu i mislim da će ga proslijediti na objavljivanje. Onog momenta kad ga Službeni list objavi, on postaje validan i postaje validna i odluka o privremenom finansiranju", rekao je ministar finansija.

On je dodao i to da je sve mimo ovoga stvar spekulacija i prisiljavanje da se vrše isplate mimo budžeta za tu godinu ili mimo odluke o privremenom finansiranju, predstavlja krivično djelo, a da on na to nije spreman. Dodao je i da je ministarstvo čuvalo zakonitost i dignitet te da je svoj posao radilo bez političkih kalkulacija.

Na optužbe koje je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović jučer iznio na njegov i račun njegovih saradnika, rekavši da "tri čovjeka neće potpisati virman " te da "imamo novac, a ne plaćamo obaveze, odnosno vanjski dug ", Vrankić je još jednom ponovio "da se od Ministarstva u tom slučaju traži da postupa protivzakonito, jer odluka o privremenom finansiranju nije validna".

Osam varijanti budžeta "Mi imamo situaciju da nemamo budžet za 2011. i 2012. godinu, a napravio sam osam varijanti budžeta i za jednu i za drugu godinu, nemamo odluke o privremenom finansiranju, entiteti donose svoje i krše zakon. Mene se tjera da plaćam mimo zakona, šta je to nego pravna anarhija. U međuvremenu se pokušava da entiteti izvršavaju obaveze u međunarodnom platnom prometu, kao subjekti. Dešava se da imate urušavanje domaćeg zakonodavstva, a entiteti idu u međunarodni platni promet, mislim da komentar na to nije potreban", rekao je Vrankić.

Komentare da Ministar finansija djeluje mimo HDZ-a, koje je iznio Milorad Dodik , Vrankić je kategorično odbacio. "BiH je takva, naučilo se da neko bude kriv, ovog puta su udarili na krivu adresu, a što se tiče pokušaja da se nađe nešto unutar HDZ-a ili hrvatskog korpusa, najlakše je zavaditi one najslabije, onda sve lakše ide", kazao je Vrankić te dodao da je o svemu izvijestio stranku i da ima apsolutnu podršku.

Vrankić je rekao da je, kada je u pitanju otplata vanjskog duga, bilo upozorenja, ali da su iz Ministarstva obavijestili međunarodne finansijske institucije o problemu i rekli da se ne radi o nelikvidnosti zemlje, već o nepostajanju pravnih uvjeta, što će brzo biti riješeno.

Budžet koji je sačinilo Ministarstvo iznosi milijardu i osam miliona KM, dok je Radmanović jučer rekao da je to oko 900 miliona KM, jer je postojala zabrana kapitalnih ulaganja. "Valjda Radmanović zna šta je jučer usvojio. Nešto su usvojili u Predsjedništvu, a ne znaju šta su usvojili. Ko koga ovdje pravi ludim?", rekao je Vrankić.

"Ja nisam dobio nalog da napravim budžet na bazi ostvarenja prihoda. Izvršenje nikada nije isto kao i budžet, to su dvije različite stvari. Izvršenje je ovog puta bilo više nego što su očekivali predstavnici iz RS-a i tu je nastao problem. Oni su očekivali nekih 870 miliona, ali su, ne poznavajući ono što struka radi, donijeli krivi zaključak. Očekivali su manji budžet, ali kada su dobili veći, treba nešto uraditi da se to vrati! To samo govori da ne želi povećati okvir iz kojeg bi se finansirala država", rekao je danas novinarima ministar finansija BiH Dragan Vrankić.