Upozorenje ministra
0

Vrankić: BiH može ostati bez budžeta za narednu godinu

SRNA
Dragan Vrankić
Dragan Vrankić
Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić upozorava da BiH, ako ne usvoji budžet za 2011. godinu, neće moći usvojiti ni budžet za narednu, podsjećajući da privremeno finansiranje važi do kraja ove godine.

On je pozvao sve političare "da se uozbilje i konačno dogovore o budžetu i svim drugim važnim pitanjima", navodeći da je BiH već poprilično izgubila kredibilitet kod međunarodnih institucija.

"Ako ne usvojimo budžet, ne samo zbog nemogućnosti finansiranja institucija i svega što ide kroz budžet, šaljemo lošu poruku o BiH da nismo kredibilni i da ne možemo donijeti jedan od osnovnih dokumenata u zemlji", rekao je Vrankić za Radio "Slobodna Evropa".

On je naveo da ukupni dug BiH iznosi 9,4 milijardi maraka što je, generalno gledano, 33 ili 34 posto BDP-a i da BiH nije prezadužena zemlja. Spoljni dug je oko 6,3 milijardi maraka, odnosno 22,3 odsto.

Vrankić naglašava da, ako budžet ne bude usvojen, nema ni otplate spoljnog duga. 	

"Ukoliko se budžet ne usvoji, nema ni realizacije otplate spoljnog duga, a to onda ne samo da povećava plaćanje kamata, nego šalje i lošu poruku o BiH i otežava situaciju svima koji razgovaraju o svim budućim zaduženjima i investiranjima u BiH. Znači da realni sektor onda dolazi u vrlo ozbiljne probleme", upozorio je Vrankić.

On je rekao da je BiH za prošlu i ovu godinu, ili u posljednje tri godine, smanjivala učešće sa jedinstvenog računa uvažavajući činjenice da je bilo prenesenih sredstava iz prethodnih godina, ali da je došao dan kad više tih sredstava nema i da uzimanje sa Jedinstvenog računa mora biti znatno veće nego što je bilo do sada, što se negativno odražava na entitete.
"Oni već imaju svoje deficite i teško se uklapaju, ali mislim da se mora naći kompromisno rješenje i da moramo zadovoljiti potrebe i države i entiteta. Otvoreno kažem da budžet države ne treba biti veći nego što je bio 2010. ili 2011. godine, ali se mora osigurati bar taj nivo, što opet znači povećano uzimanja sa Jedinstvenog računa", rekao je Vrankić. 

On je istakao da političari moraju što prije riješiti aktuelna pitanja o kojima se svakodnevno raspravlja. "Nakon toga bismo pustili politiku političarima, a mi se bavili realnim sektorima i u zadanim okvirima pokušali osigurati ono što je najpotrebnije u BiH, kao što su radna mjesta, od čega bi svi imali direktne i indirektne koristi", rekao je Vrankić.