BiH
0

Vraćena priznanja od Zdravka Grebe i Bakire Hasečić bit će proslijeđena ambasadi u Sarajevu

FENA
Bakira Hasečić
Bakira Hasečić
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović proslijedit će u Sarajevo putem crnogorske ambasade priznanja Internacionalne lige humanista dodijeljena ranijih godina sarajevskom univerzitetskom profesoru Zdravki Grebi i predsjednici Udruženja "Žena žrtva rata" Bakiri Hasečić.

Ovi dobitnici su jučer posredstvom crnogorskih nezavisnih intelektualaca vratili i ostavili na stepeništu Vujanovićevog kabineta u znak protesta što je Internacionalna liga humanista dodijelila jučer priznanja i zvaničnicima crnogorske vladajuće partije Mili Đukanoviću i Svetozaru Maroviću.

"Oni će dalje vidjeti na koji način da se ta priznanja tretiraju, i to u komunikaciji s Interacionalnom ligom ili sa samim dobitnicima", kazao je danas u Budvi novinarima Vujanović.

Zdravko Grebo i Bakira Hasečić vratili su ova svoja priznanja u znak protesta što su, kako je navedeno, u bliskoj prošlosti Đukanović i Marović slijedili politiku na čijem je čelu bio Slobodan Milošević.

Zbog toga su u saradnji s crnogorskim nevladinim organizacijama koje su se također usprotivile da Đukanović i Marović budu nagrađeni i kratko protestovale jučer u Podgorici, Grebo i Hasečić vratili svoja priznanja i ona su ostavljena pred kabinet Filipa Vujanovića kao visokog pokrovitelja konferencije Internacionalne lige humanista "Jugoistočna Evropa i Evropska unija" koja se danas i sutra održava u Budvi.

Dodjela priznanja Internacionalne lige Đukanoviću i Maroviću obavljena je jučer kao propratna manifestacija u okviru ove konferencije, upriličene povodom obilježavanja godišnjice otkako je Crna Gora stekla nezavisnost.

Objašnjenje Internacionalne lige humanista je da su Đukanović i Marović dobili priznanja isključivo zbog toga što su dali doprinos mirnom prošlogodišnjem izdvajanju Crne Gore iz državne zajednice sa Srbijom na referendumu organiziranom prema najvišim demokratskim standardima, a ne za humanistički rad, kako to tradicionalno godišnje čini Liga.

Filip Vijanović je danas u Budvi kazao novinarima da su priznanja Đukanoviću i Marovićevu otišla u prave ruke.

Na konferenciji "Jugoistočna konferencija i Evropska unija" učestvuju predsjednici regionalnih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Bugarske i Makedonije.

Za odsustvo predsjednika Srbije Borisa Tadića, predsjednik Crne Gore je kazao je da opravdano jer on (Tadić) boravi u posjeti Italiji. Vujanović nije osporio prijateljsku i otvorenu komunikaciju sa srbijanskim predsjednikom.

Na novinarsko pitanje o rješavanju kosovskog problema, crnogorski predsjednik je izjavio da se zalaže za "pažljiv način rješavanja tog pitanja" u okviru Vijeća sigurnosti UN-a te smatra da nije iscrpljena mogućnost dogovora Beograda i Prištine, iako je predložen Ahtisarijev plan.

"Dogovor uvijek stavljamo iznad nametnutih rješenja, stabilnost iznad onoga što je nastablinost, a izvjesnu budućnost ispred neizvjesne.

Prema tome, odgovornost je sada na Vijeću sigurnosti UN-a da se na pažljiv i odgovoran način opredijeli ono što će biti status Kosova. Uvjeren sam u konstruktivan odnos i Beograda i Prištine da ne isključujući dogovor pomognu da se pitanje Kosova riješi", kazao je Vujanović.