BiH
0

Vračar osuđen na kaznu od 20.000 KM

FENA
Presudom Okružnog suda Banja Luka danas je naloženo bivšem direktoru Nove banjalučke banke Milenku Vračaru da uplati novčanu kaznu od 20.000 KM zbog falsifikovanja službene isprave u prikrivanju garancije ove banke u visini od 11 miliona KM.

Tom garancijom banka je garantovala plaćanje obaveza u poslovnom odnosu Rafinerije nafte iz Bosanskog Broda sa preduzećem "Galaksi".

U obrazloženju presude sudsko vijeće je navelo da je dokazano da je Vračar prikrio ovu garanciju, koja tako nije mogla biti evidentirana u poslovnim knjigama, nije mogao biti formiran kreditni dosije, niti je banka mogla izvršiti rezervisanje sredstava.

S obzirom da je za ovo krivično djelo predviđena zatvorska kazna od tri mjeseca do pet godina, sudsko vijeće je pronašlo olakšavajuće okolnosti, a to su da garancija nije naplaćena pa nije bilo štetnih posljedica po banku, da je od počinjenog djela prošlo skoro pet godina i to što Vračar do sada nije osuđivan.

Tužilaštvo RS-a optužnicu protiv Vračara podiglo je zbog garancija koje je kao direktor Nove banjalučke banke dao brodskoj Rafineriji nafte za posao sa kompanijom "Galaksi" u iznosu od 5,5 miliona eura. Vračar nije dozvolio prikazivanje, odnosno knjiženje ove garancije, što je okvalifikovano kao krivično djelo.

Rafinerija nafte firmi "Galaksi" mjesečno je izdvajala 492.000 eura (oko 960.000 KM) na ime ranijeg duga od 12 miliona eura. Ove obaveze proizlazile su iz protokola potpisanog između Rafinerije i kompanije "Galaksi" o načinu isplate duga za sirovu naftu po presudi suda u Londonu.