Lajčakova odluka
0

Vraćanje putnih isprava za 15 od 93 osobe

FENA
Za 15 od ukupno 93 osobe u BiH više ne postoje razlozi da im budu oduzete putne isprave i odlazeći visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak donio je odluku da im one mogu biti vraćene, potvrdio je danas Feni portparol OHR-a Mario Brkić.

On je rekao da OHR neće govoriti o kojim se osobama radi, jer to nije urađeno ni 10. jula 2007. godine kada je visoki predstavnik donio odluku da se tim osobama oduzmu dokumenta u cilju, kako je tada navedeno, sprječavanja aktivnosti koje opstruišu ili prijete da opstruišu proces provođenja mira koji se odvija pod okriljem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Lajčak je svoju odluku da se za 15 osoba vrate putne isprave donio na, kako je navedeno u tom dokumentu, osnovu pažljivog razmatranja daljnje primjene ovih naloga na neke od osoba na koje se odnosi i nakon obavljenih konsultacija s relevantnim partnerima odgovornim za sigurnost i provođenje zakona.

Te osobe imat će pravo da im se vrate putne isprave, uključujući i osobne karte, a koje su oduzete na osnovu naloga o oduzimanju putnih isprava od 10.jula 2007. godine.

“Ovakav ishod opravdavaju načela pravednosti, pravilnog upravljanja i razboritog ispunjavanja međunarodnog mandata visokog predstavnika, kojima se uzima u obzir ravnoteža između zaštite procesa provedbe mira i prava pojedinaca”, kaže se u Lajčakovoj odluci.

Također, ovom odlukom, koja je stupila na snagu, ne dovodi se u pitanje validnost naloga o oduzimanju putnih isprava i ti nalozi ostaju na snazi osim u slučaju izričitog njihovog ukidanja.

Odluka, kako se navodi, ne daje pravo na odštetu po osnovu bilo koje naknade nekoj od 15 osoba kojima su sada vraćena dokumneta, odnosno beneficije, privilegije odnosno statusa koje je izgubila kao rezultat primjene nalogâ o oduzimanju putnih isprava

U odluci se kaže i da ona ne utječe na bilo koju tekuću ili buduću istragu protiv 15 osoba kojima su sada vraćena dokumenta, te ne utječe na pravo visokog predstavnika da u budućnosti preduzme mjere protiv bilo koje od ovih osoba, ukoliko se ustanovi da osoba opstruira ili prijeti da opstruira provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak 10. jula 2007.godine donio odluku je o oduzimanju putnih isprava od 93 osobe s tzv. "srebreničke liste", koje su pod istragom za slučajeve ratnih zločina, odnosno za učešće u mrežama koje pomažu bjeguncima od pravde optuženim pred Haškim tribunalom, među kojima je i 36 policajaca MUPRS-a.

Za šest policajaca, do sada je obustavljena istraga Tužilaštva BiH i oni su vraćeni na posao u MUPRS-a.

Također, Lajčak je 10.jula 2007. na zahtjev tadašnje glavne tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte smijenio i Dragomira Andana sa mjesta zamjenika načelnika Uprave za obuku MUPRS-a.