Prijedlog Igora Radojičića
0

Vraćanje Ministarstva za evropske integracije BiH

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić smatra da je vraćanje Ministarstva za evropske integracije u Vijeću ministara BiH jedno od rješenja da se prevaziđe kriza u vezi s funkcioniranjem Direkcije za evropske integracije.

Radojičić je podsjetio da je to ministarstvo funkcioniralo do 2002., ali da je onda svedeno na nivo Direkcije za evropske integracije BiH.

„Direkcija je, uz dužno poštovanje, činovničko tijelo koje radi izuzetno važan, prioritetan, posao u ovom momentu za BiH, a na koji RS nema gotovo nikakav uticaj. Zbog toga bi trebalo ozbiljno razmisliti o podizanju ranga ovog posla na nivo Ministarstva za evropske integracije, koje bi možda bilo rješenje za izlaz iz ove situacije“, kaže predsjednik entitetskog parlamenta.

Radojičić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naveo da najavljeni bojkot Vijeća ministara BiH od SDA nije dobar za funkcioniranje institucija BiH.

„Bojkot ne rješeva ništa, već samo blokira institucije BiH", rekao je Radojičić.

Podsjeća da već duže nema saglasnosti o nekim ključnim mjestima u institucijama, agencijama i direkcijama na državnom nivou te da je već mjesecima otvoreno mjesto prvog čovjeka u Direkciji za evropske integracije nakon imenovanja Osmana Topčagića za ambasadora u Briselu, a nema saglasnosti o postavljenju novog direktora.

„RS smatra da na tom, izuzetno važnom mjestu treba da bude rotacija kao princip, kao i na drugim mjestima. Nismo bili zadovoljni funkcioniranjem Direkcije u prethodnom periodu i onome što je bilo učešće zaštite interesa RS-a putem te institucije“, kazao je Radojičić.

Ocijenio je i da najavljeni bojkot SDA u Vijeću ministara BiH ne bi trebao da utiče na provedbu Prudskog dogovora, koji već danas ima prvi test, jer je pred državnim parlamentom pitanje usvajanja budžeta institucija BiH.