Spomen-park Vraca
0

Vraca: Obilježeno 70 godina od ustanka naroda BiH

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
U sklopu obilježavanja 70. godišnjice ustanka naroda Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu u srijedu je na lokalitetu Spomen-parka Vraca u organizaciji Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNORBiH) i Grada Sarajeva upriličena centralna manifestacija u znak sjećanja na jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH, te odata počast borcima - antifašistima i svim žrtvama fašizma.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Tim povodom, lokalitet Vraca pohodile su brojne delegacije organa i institucija vlasti u BiH, te udruženja koja baštine tradicije antifašističke borbe u našoj zemlji, kao i građani Sarajeva i BiH.

Među ostalim, cvijeće ispred Spomen-obilježja na Vracama položile su i počast onima koji su se nesebično žrtvovali u odbrani civilizacijskih tekovina odali predstavnici Federacije BiH, Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i SABNOR-a BiH.

Sudionicima manifestacije obratili su se gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen, predsjednik SABNOR-a BiH Jure Galić i nositelj "Zlatnog ljiljana", najvišeg ratnog priznanja iz rata 1992.- 1995. Slaviša Šućur, potcrtavajući aktuelnost i neophodnost antifašističke borbe u svim vremenima i na svim prostorima.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Uz evociranje sjećanja na događaje iz Drugog svjetskog rata i odbranu od agresije na BiH u periodu 1992. - 1995., istaknuta je potreba za stalnom afirmacijom antifašizma kao temelja za opstojnost naše zemlje i bolju i prosperitetniju budućnost njenih naroda i građana.

Sa skupa je upućen i apel građanima i narodima Bosne i Hercegovine u kojem je još jednom potcrtana odlučnost na putu očuvanja države Bosne i Hercegovine, kao potreba reafirmiranja moralnih i civilizacijskih vrijednosti - zajedništva, jednakosti i ravnopravnosti, kojima će biti zajamčeno dostojanstvo svih bh. naroda i građana.

Uz zvanični dio, odnosno pozdravne govore, za sudionike manifestacije upriličen je i kraći kulturno-umjetnički program.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Osim centralne manifestacije upriličene na lokalitetu Spomen-parka Vraca, simbola i otpora i stradanja, Dan ustanka naroda BiH - 27. juli 1941. godine obilježen je prigodnim skupovima i u drugim krajevima BiH.