Obilježena 15. godišnjica
0

FOTO / Vozuća je oslobođena!

Piše: A. Ć.
U Vozući je danas obilježena 15. godišnjica oslobađanja Vozuće i Krivajske doline, a ujedno i stradanja vozućkih Bošnjaka. U sklopu manifestacije obilježavanja ove godišnjice pod nazivom “Vozuća je oslobođena“ upriličen je niz aktivnosti. Centralni događaj održan je na “Poligonu malih sportova“ u centru Vozuće gdje je održan historijski čas o stradanjima Bošnjaka ovoga kraja.
Foto: Adnan Ćebić
Foto: Adnan Ćebić
Predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma općine Zavidovići, Idriz Alihodžić, je kazao da su građani dužni pamtiti i nikada ne zaboraviti dan kada je oslobođena Vozuća, i ujedno povezana tuzlanska i zenička regija.

Prisustvovali su i ratni komadanati, predstavnici općina Zavidovići i Banovići, te rukovodstvo kantonalnog saveza “Organizacija demobilisanih boraca 92-95“ iz Zenice.

Foto: Adnan Ćebić
Foto: Adnan Ćebić
Ratni komandant Haris Ćatić je podsjetio na riječi prvog predsjednika BiH, rahmetli Alije Izetbegovića, kada se obratio pripadnicima 2. i 3. korpusa Armije BiH, poslije oslobađanja Vozuće :

“Vi ste u Vozući slomili kičmu četničkog neprijatelja, pokazali ste put kojim ćemo nastaviti, i dali ste urnek i model borbe kako se ta kičma može i dalje lomiti da bi se oslobodila Bosna i Hercegovina“.

Foto: Adnan Ćebić
Foto: Adnan Ćebić
"Ovako je prije 15 godina govorio Alija Izetbegović, a danas se o oslobađanju Vozuće ne smije ni pričati“, zaključio je Ćatić.

U sklopu obilježavanja bit će održan i memorijalni turnir, a u subotu će biti postavljen temeljac za spomen-obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u Vozući 1992-1995. godine.