BiH
0

Vozovi u RS-u stali, mašinovođe ne odustaju od zahtjeva

FENA
Vozovi u Republici Srpskoj danas ne saobraćaju, jer su mašinovođe iz svih željezničkih čvorova u RS-u odlučile da zaustave lokomotive, nezadovoljni smanjenjem zarada.

Ovaj put obustava rada nije djelo sindikalne aktivnosti, već plod samoorganizovanja.

Sve je eskaliralo nakon što je uprava ŽRS odbila jučer da ispoštuje obaveze iz nekadašnjih sporazuma postignutih nakon prijašnjih štrajkova u tom preduzeću.

"Tražili smo da nam isplate razliku od 1,40 maraka po kilometar satu za februar i mart, ali poslovodstvo je to odbilo i poništilo prethodno postignuti sporazum, potvrdio je predstavnik mašinovođa Radenko Marić.

Po sada važećem obračunu plaća mašinovođe tvrde da im je samo po osnovu neisplaćivanja kilometar sata zarada umanjena za 200 maraka.

"Tražili su izmjenu u nacrtu novog kolektivnog ugovora jer bi njegovom primjenom plaće bile manje i za 500 maraka“, kaže Marić.

Mašinovođe su i danas okupljenje u dobojskoj Radionici za održavanje šinskih vozila i odlučni u stavu da ne pokrenu vozove dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, a tvrde da uprava pokušava da nađe zamjenu i preko aktiviranja nekih, kako kaže, penzionera.

Generalni direktor Dragan Savanović tvrdi da obustava rada u ŽRS-u nije opravdana i da nema sredstava da izmire razlike u plaćama mašinovođa.

Željeznice RS-a osim stotina miliona gubitaka potresali su od početka godine štrajkovi, ali ni za deset mjeseci od prvih obustava rada pa do ove aktuelne nije se pomaklo dalje od početka najavljene reorganizacije i sistematizacije.