Nedžad Osmanagić
0

"Vozovi će krenuti, milom ili silom"

SRNA
Generalni direktor Željeznica Federacije BiH Nedžad Osmanagić izjavio je da će vozovi krenuti, prinudno ili ne, tvrdeći da u ovom preduzeću nije u pitanju štrajk mašinovođa, već nelegalna obustava rada izazvana samovoljom pojedinaca, prenosi "Oslobođenje".

Prema Osmanagićevim riječima, odluka o tome da jedan mašinovođa upravlja lokomotivom na relaciji Doboj - Sarajevo, što su mašinovođe navele kao razlog za štrajk, donesena je vrlo odgovorno.

"Stručni ljudi procijenili su da uvođenjem jednoposjeda na toj relaciji neće biti ugrožena bezbjednost saobraćaja“, istakao je Osmanagić i dodao da, kao prvi odgovorni, nikada ne bi pristao na nešto što ugrožava bezbjednost saobraćaja.

On je upozorio da Željeznice FBiH, zbog prekida saobraćaja, trpe veliku štetu koja će se danima zbrajati.

"Proizvodnja koksa u Lukavcu dovedena je u pitanje, slična situacija prijeti i `Elektrodistribuciji`, rudnicima mrkog uglja, `Arcelor mitalu`, Fabrici cementa u Kaknju... Luka Ploče je pretrpana robom, a sve je stalo", rekao je Osmanagić za "Oslobođenje".

U FBiH od ponedjeljka je obustavljen željeznički saobraćaj zbog štrajka mašinovođa, zbog čega je dan kasnije Vlada FBiH proglasila vanrednu situaciju i naložila upravi Željeznica da preduzme mjere da bi željeznički saobraćaj bio normalizovan.