BiH
37

Vozilo E-transformer na Dobrinji, građani saznali kako se odlaže električni otpad

FENA
(Foto: FENA)
Učenici Osnovne škole Osman Nuri Hadžić u dvorištu škole u sarajevskom naselju Dobrinja danas i jučer su informirani o pravilnom prikupljanju električnog i elektroničkog otpada.

Na zanimljiv način, u E-transformeru, multimedijalnom vozilu, prikazani su im načini pravilnog odlaganja tih dviju vrsta otpada te posljedice i opasnosti od nestručnog rukovanja.

Osim učenika, priliku za edukaciju imali su i građani okolnih naselja.

Događaj je organiziran u okviru Projekta ''Akcija za prikupljanje elektroničkog i električnog otpada'' koju finansira Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH, a koji implementira Udruženje građana ''Centar za okolišno održivi razvoj'' iz Sarajeva.

Uime Udruženja Semra Fejzibegović Feni je kazala da se radi o edukaciji koja je od velikog značaja, a pogotovo za učenike.

Pojasnila je da u električni i elektronički otpad spadaju svi aparati koji se napajaju strujom, od velikih kućanskih aparata do informatičke opreme.

Projekt je počeo u januaru 2015. godine i traje do kraja godine.

Najavila je da će multimedijalno vozilo, E-transformer, sutra biti parkirano na Marijin-Dvoru, a u četvrtak i petak ispred Zemaljskog muzeja BiH.

Direktor Osnovne škole Osman Nuri Hadžić Ševal Dudević kazao je da se vrlo rado odazvao pozivu te da se radi o značajnom projektu.

Istakao je da ta škola provodi i niz drugih aktivnosti za zaštitu okoline.