BiH
60

Vozači Sarajevotaxija najavili blokadu institucija KS

Piše: M. Nukić
Članovi Udruženja taksista Sarajevotaxi uputili su dopise premijeru KS, Vladi KS, Ministarstvu saobraćaja KS i Direkciji za ceste KS u kojem se žale na to kako je njihovim vozačima uskraćeno pravo na dobijanje potrebnih dokumenata za obavljanje svoje djelatnosti.

"Ministar Jusuf Bubica samoinicijativno je počeo izmišljati neke cijene za korištenje taksi stajališta i zaustavio je izdavanje dokumenata za produženje registracije taksi vozača i izdavanje potvrda za produženje taksi oznaka samo s ciljem da napravi što veći haos u gradu. On i njegovi ljudi jednim dijelom pokrivaju nelegalni rad jer nisu radili na uklanjanju nelegalnih taksista. Ovim će zakomplikovati situaciju i kao da želi da bude što više nelegalnih taksista jer legalnim koči izdavanje dokumentacije", rekao je za Klix.ba Enver Suljagić, predsjednik Udruženja taksista Sarajevotaxi.

Suljagić je kazao kako je ministar Bubica "samovoljno prekrižio prijedlog koji je dala Direkcija za ceste KS te povećao cijenu za taksi stajališta od 350 do 600 posto".

"Objavio je to u Službenim novinama gdje se kaže da je to prijedlog naknade i ne zna se je li to prijedlog za dan, mjesec ili godinu. To je izašlo 24. jula i on tek sada postupa prema tome, desetak dana prije odlaska s te funkcije. Njegov kolega Zaim Backović kazao je da je to greška i da će se taj prijedlog povući. Nama to liči kao da nas žele ucjenjivati ili čak reketirati što mi nećemo prihvatiti", rekao je Suljagić.

Istakao je kako je blokadom doukumentacije ugroženo više od 500 vozača koji sada ne mogu voziti, a njihova vozila su parkirana.

"Želimo da se sve uradi po zakonu i da se provede prijedlog Direkcije za ceste KS. Mi ćemo po tome postupiti i uplatiti sredstva. Čekamo odgovor kantonalnog premijera, ako niko ne postupi morat ćemo naša prava tražiti unutar zgrade", rekao je Suljagić.

U dopisu koji je ovo udruženje poslalo Direkciji za ceste KS naveli su kako će vozači tokom naredne sedmice stupiti u generalni štrajk, te da im, ukoliko se ne riješi ova situacija, ne preostaje ništa drugo nego da izađu na ulice sa svojim porodicama i blokiraju institucije KS zahtijevajući zaštitu osnovnih prava među kojima je pravo na rad.