BiH
0

Vozači kamiona i autobusa nisu prijavili robu vrijednu 50.000 KM

Klix.ba
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH na području Regionalnog centra Tuzla privremeno su oduzeli robu vrijednu više od 50.000 KM.

Kontrolnim aktivnostima službenika UIO u Regionalnom centru Tuzla izvršen je detaljan pregled kamionske pošiljke obveznika iz Gradačca. Prilikom pregleda i detaljnog brojenja robe po vrsti i količini, utvrđeno je da je uvoznik u carinski postupak, između ostalog, prijavio količinu od 26.130 pari čarapa, dok se na kamionu nalazila količina od 62.850 pari.

Količina od 36.720 pari čarapa bila je višak u odnosu robu prijavljenu u dokumentaciji koja je pratila uvoznu pošiljku. S obzirom na utvrđene nepravilnosti u skladu sa Zakonom o carinskim prekršajima, predmetna roba je privremeno oduzeta, a protiv pravnog i odgovornog lica pred nadlaženim Opštinskim sudom u Tuzli podnesen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na više od 37.000 KM.

Također, na osnovu prikupljenih obavještajnih podataka o nezakonitom uvozu roba u BiH, ovlašteni službenici UIO u regionalnom centru Tuzla u saradnji sa službenicima Jedinice Granične policije Bijeljina, izvršili su kontrole autobusa koji redovno prometuju na relaciji BiH – Turska i BiH – Švicarska. Tom je prilikom u autobusima pronađena neprijavljena roba stranog porijekla. Radilo se o biciklima, TV plazmama, laptop računarima, raznoj garderobi, torbicama i drugoj tehničkoj robi.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na više od 13.000 KM, a protiv vozača autobusa pokrenuti su prekršajni postupci pred nadležnim Osnovnim sudom u Bijeljini, odnosno Opštinskim sudom u Orašju.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni.