BiH
9

Vozači između sreće i rizika: Podzemne garaže u Sarajevu još uvijek pusta obećanja

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Problem nedostatka parking mjesta u Sarajevu aktuelan je već godinama. Broj registriranih automobila svake godine se povećava, a adekvatnih mjesta za parking je sve manje. Nekada je pompezno najavljivana izgradnja podzemnih garaža, ali do danas je to još uvijek nedosanjani san, kako vlasti, tako i nervoznih vozača.

Najkritičnija područja kada je riječ o nedostatku parking mjesta u Sarajevu su općine Centar i Stari Grad. Riječ je o području gdje su koncentrisane najvažnije institucije, kulturni objekti, turistički i ugostiteljski objekti, trgovačke radnje i brojne druge lokacije koje privlače veliki broj ljudi.

Oni koji ne mogu pronaći parking mjesto u određenom trenutku, često rizikuju i svoje automobile ostavljaju na trotoarima i drugim nedozvoljenim područjima. Tako je u prvih devet mjeseci 2015. godine saobraćajna policija u Kantonu Sarajevo (KS) uručila 59.331 prekršajni nalog vozačima koji nisu poštovali propise prilikom parkiranja automobila.

U istom periodu upozoreno je 3.760 vozača, dok je paukom premješteno 1.940 vozila. Koliko je problem nedostatka parkinga prisutan najbolje govori podatak da je za deset mjesci u 2015. godini obrađeno više od 155 hiljada zahtjeva za registraciju vozila u KS.

Za sada građani imaju samo neostvarena obećanja

U Ministarstvu saobraćaja KS već godinama se najavljuje postepeno rješavanje problema nedostatka parking prostora, ali praksa pokazuje da je sve to još uvijek sporo i nedovoljno, a gnjev građana je sve prisutniji.

Još dok je ministar saobraćaja KS bio Jusuf Bubica najavljena je izgradnja novih parking prostora, instaliranje parkomata, te izgradnja famoznih 10 podzemnih garaža. Zaseban slučaj je i parking kod Narodnog pozorišta, koji je ukinut jer je planirana izgradnja podzemne garaže. Međutim, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nije dala saglasnost za te radove, pa je čitav projekat obustavljen.

Građani su tako ostali i bez nadzemnog parkinga, a podzemne garaže se na tom mjestu svakako neće praviti.

U međuvremenu samo obećanja. Aktuelni ministar saobraćaja u KS Muharem Fišo ponovo najavljuje projekte koji su već jednom najavljeni i to prije nekoliko godina.

"Mi smo i u budžetu za 2016. godinu planirali određena sredstva za izgradnju podzemnih garaža, puštanje u funkciju parkinga kod Narodnog pozorišta, kao i više parking prostora na području Kantona. Sve te aktivnosti ministarstvo će ugraditi u pravni okvir, donošenjem uredbe o saobraćaju u mirovanju, čija je izrada u završnoj fazi", potvrdili su iz Ministarstva saobraćaja za Klix.ba.

Iz nadležnog ministarstva poručuju da je donošenje uredbe u odnosu na zakon mnogo brže i efikasnije, jer je donosi Vlada KS.

Osim izgradnje podzemnih garaža koje se samo spominju, a nigdje konkretno ne navode lokacije i planovi, najavljeno je proširenje broja uličnih parking mjesta, nabavka opreme za automatsku naplatu, kupovina 80 parkomata, opremanje Centra za inteligentno upravljanje mirujućim saobraćajem, te postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije sa numeracijom za parking mjesta.

Iz ministarstva saobraćaja također obećavaju i nabavku taktilnih ploča za slijepe i slabovidne osobe, koje će biti postavljene na najfrekventnijim raskrsnicama.

Konkretni planovi jedino iz Općine Stari Grad

Gorući problem nedostatka parkinga u općini Stari Grad pokušat će riješiti izgradnjom podzemne garaže prekoputa Vijećnice. Taj projekat bio je najavljen još prije nekoliko godina, ali do danas nije započeta njegova realizacija.

Ipak, načelnik Ibrahim Hadžibajrić u 2016. godini je najavio izgradnju podzemne garaže, i to tako što će dio sredstava osigurati Općina od prodaje poslovnog prostora, a da bi projekat bio realizovan Općina će se morati kreditno zadužiti u iznosu od dva miliona KM.

"Projekat izgradnje podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića je predstavljen krajem 2013. godine, kada je najavljeno da će u 2014. godini biti realizovan sredstvima Općine Stari Grad Sarajevo i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, ukoliko se postigne dogovor i iznađu sredstva. Kako do toga nije došlo, Općina Stari Grad Sarajevo će, ukoliko Općinsko vijeće donese takvu odluku, izgraditi garaže vlastitim sredstvima na način kako je već navedeno", potvrdili su za Klix.ba iz Općine Stari Grad.

Vrijednost projekta je blizu šest miliona KM, a očekivana godišnja dobit je blizu 850.000 KM.

Podzemna garaža u ulici Avdage Šahinagića bit će izgrađena na površini od 3.500 kvadratnih metara. Nadzemni dio je planiran za gradnju trga i zelenih parkovskih površina sa sadržajima za djecu. Javna garaža je planirana na dvije podzemne etaže, sa 155 parking mjesta.