Katanac na vratima
0

Volonterima zabranjen ulaz u tuzlanski azil

Klix.ba
Katanac na kapiji azila
Katanac na kapiji azila
Uprava tuzlanskog azila, tačnije Udruženje Opstanak, danas je zabranila pristup Azilu SOS Tuzla, neformalnoj grupi građana iz Tuzle koja pomaže rad azila i tako im onemogućila daljnji rad, saopćeno je iz Azila SOS.

Stoga, oni od nadležnih institucija traže pomoć u rješenju nastalog problema, a od Uprave Opstanka, čija je predsjednica gospođa Nevenka Šabić, traže, da im se odobri pristup azilu.

"Naša grupa skupila je donacije i ostvarila značajne kontakte sa pojedincima i udruženjima u Njemačkoj, Austriji i Danskoj, koji su spremni konstantno pomagati azilu i u budućnosti.

Zbog teške ekonomske situacije u zemlji, strani donatori pomoć žele slati preko volontera, kako bi motivisali mlade ljude, da svoje vrijeme poklone psima u azilu, te da pri svakoj posjeti azilu imaju dostupnu hranu, koju mogu ponijeti. Dizanje svijesti i humanitarni rad, posebno mladih ljudi, okosnica je pomoći koju donatori nude.

Isključivanje volontera iz poboljšanja uslova života u azilu nije prihvatljivo. Danas nas je dočekao katanac na vratima azila bez validnog objašnjenja", saopćili su mladi iz Azila SOS.

Međuljudski odnosi i lični interesi ne bi trebali onemogućavati psima, da dobijaju adekvatnu hranu, budući da udruženje Opstanak jedino obezbjeđuje pileće noge i glave, kao stalni meni u azilu.

Ovo udruženje azil vodi preko deset godina, a životni uslovi sve su gori. Naša namjera je da pomognemo psima i odgovorno opravdamo sve donacije sponzorima, a ne da promovišemo udruženje nadležno za azil, čiji rad s druge strane ne sporimo, navode iz Azila SOS.

Zahtijevamo od Udruženja Opstanak da svoje unutarnje organizacione probleme riješe, a nama otvore vrata azila. Mi ćemo se pridržavati protokola o posjetama azilu, ukoliko navedeno udruženje napravi protokol.