"Tuzlanski list" prestao biti dnevni
0

Volonteri zamijenili urednike koji su štrajkovali glađu

Piše: N. J.
Bivša glavna i odgovorna urednica "Tuzlanskog lista" Jasna Subotić i još troje bivših urednika rubrika u tom listu, Snežana Agić, Svjetlana Nikolić i Faruk Kruševljanin, prekinuli su u srijedu štrajk glađu u koji su stupili u ponedjeljak. No, razlog tome nije rješenje njihovih problema, već iscrpljenost, zbog čega im je već dva puta dolazila ekipa Hitne pomoći, te činjenica da će dalju borbu za svoja prava voditi pravnim sredstvima.

"Udruženje novinara BiH nam je angažiralo advokata kako bi nam vlasnik novine Vahid Ibrišimović isplatio pet zaostalih plaća i uplatio doprinose za 10 mjeseci. Zbog toga, ali i činjenice da nismo željeli rizikovati veće zdravstvene probleme, odlučili smo prekinuti štrajk i svoja prava tražiti na sudu", kazala je Subotićeva za Sarajevo-x.com.

Prošle sedmice ona je, kako kaže, bila na godišnjem odmoru, a novina za to vrijeme nije izlazila sedam dana, zbog neisplaćenih obaveza prema radnicima. Kad je došla u ponedjeljak na posao, ona i još troje kolega urednika dobili su otkaze.

Cinizam: Štrajkačima htjeli poslati hranu da ne gladuju

"Vlasnik je preko vikenda imenovao novog urednika Jasminka Hodžića, koji je vrlo brzo pokazao kakav je cinik kazavši nam: 'Pita vas Vahid hoćete li da vam pošalje nešto da jedete pošto štrajkujete glađu'. Novina sad izlazi ponedjeljkom i četvrtkom, oni su umjesto nas doveli mlade volontere, ali nas novina više ne interesuje, mi samo želimo da nam isplate dugovanja", kaže naša sagovornica.

Dodaje kako je cilj štrajka bio skrenuti pažnju javnosti na bahat odnos Ibrišimovića prema radnicima, u čemu su uspjeli, jer su tu već finansijska policija, inspekcija rada, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, sindikat...

Novi urednik Jasminko Hodžić je u svom saopćenju za javnost istakao kako redakcija uredno radi i uređuje "Tuzlanski list" koji izlazi ponedjeljkom i četvrtkom.

Otpuštanja nisu došla iznenada, već zbog neodgovornosti

"Što se tiče navodnog štrajka glađu, treba znati da se radilo o protestu tri bivša nezadovoljna uposlenika i jednog penzionisanog privatnog lica angažovanog po potrebi, a koji su u tuđim prostorijama, koristeći tolerantnost vlasnika i dojučerašnjih saradnika zloupotrebljavali telefonske i internet veze protiv vaših kolega koji pošteno i odgovorno rade svoj novinarski posao za 'Tuzlanski list'", naveo je Hodžić.

Dodaje kako tri bivša uposlenika nisu otpuštena iznenada, već nakon više puta ponovljenih nezakonitih obustava rada, profesionalne neproduktivnosti i neodgovornosti, pada prodaje novine, rušenja ugleda firme...

"O profesionalnim kvalitetima otpuštenih uspolenika najbolje svjedoči primjer bivše uposlenice i ujedno vođe neformalne grupe protestanata Subotićeve, koja je čak i prema ocjeni Vijeća za štampu BiH kršila Kodeks za štampu, odnosno članove koji se odnose na uredničku odgovornost, a što se može pročitati na zvaničnoj web-stranici Vijeća za štampu, u Odluci donesenoj po žalbi Kantonalnog tužilaštva TK", naveo je novi urednik "Tuzlanskog lista".