BiH
0

Volonteri Udruženja Dajte nam šansu će biti uključeni u nastavni proces

Piše: A. Dž.
Marjanović i Kavalec
Marjanović i Kavalec
Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Damir Marjanović potpisao je danas Memorandum o saradnji za realizaciju projekta Volonteri kao asistenti sa predsjednicom Udruženja Dajte nam šansu Ines Kavalec.

"Realizacijom ovog projekta u školskoj 2013./2014. godini volonteri će zvanično biti uključeni u nastavni proces u redovnim, ali i specijalnim školama te na ovaj način pomoći nastavnicima u radu sa djecom sa posebnim potrebama“, objasnila je prije potpisivanja Memoranduma Ines Kavalec. Istakla je i da ovaj projekt ima višestruk značaj, prije svih, za djecu i volontere, a zatim i za nastavnike te roditelje ove djece.

!Zajednički cilj svih nas je da ohrabrimo svu našu djecu, ali i sve nas da prihvatimo naše različitosti“, kazala je Kavalec i naglasila da svi članovi ovog udruženja idu srcem u njegovu realizaciju te iskazala nadu da će on vrlo brzo postati sastavni dio našeg sistema obrazovanja.

Prema riječima ministra Marjanovića, Ministarstvo pravi jedan novi koncept obrazovanja u Kantonu Sarajevo prema kojem će rezultat obrazovnog procesa biti na prvom mjestu, a u njegovom ostvarivanju značajnu ulogu imaju i nevladine organizacije.

"Ovo je izuzetan projekt, Ministarstvo će biti njegova podrška, a Udruženje njegov realizator“, istakao je Marjanović, te dodao da se današnjim potpisivanjem i predstavljanjem projekta žele ohrabriti i druga udruženja da se jave Ministarstvu sa svojim dobrim projektima, kao i da se međusobno uvežu i stvore jedan zajednički pozitivni front.

Marjanović je, ovom prilikom, iznio i svoja iskustva stečena tokom intenzivnog obilaska osnovnih i srednjih škola u proteklom periodu, gdje se uvjerio u maksimalan angažman i požrtvovanost nastavnika koji rade sa ovom djecom, jer proces inkluzivne nastave nije do kraja i u potpunosti sistemski riješen. Dodao je i da volontiranje treba poslužiti kao model za rješavanje mnogih društvenih problema.

Finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta, kako je naglasila Kavalec, osigurat će Udruženje iz sredstava nekoliko općina koje su obećali i već planirali svoju finansijsku podršku, te iz nekoliko firmi.

"Pozivamo i druge institucije i preduzeća koji su u mogućnosti da doniraju svoja sredstva za ovu namjenu“, kazala je Kavalec, ovom prilikom.