BiH
74

Volonteri Smješka obradovali štićenike Doma za djecu bez roditelja u Tuzli

Piše: M. N.
Volonteri Udruženja za pomoć socijalno ugroženoj djeci "Smješak" posjetili su štićenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla i obradovali ih donacijom i veselim druženjem.

Osnovna djelatnost ovog doma je da socijalno zbrine djecu i omladinu bez roditeljskog staranja uzrasta od 0 do 18 godina čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama sve do obezbjeđenja uslova za njihov povratak u vlastitu porodicu, uključivanje u život van doma ili dok im se ne pruži neka druga odgovarajuća zaštita. U domu trenutno živi oko 50 djece.

"Odrasla djeca redovno idu u školu, poput svih, a mališane od tri do pet godina vode u vrtić i potom ih vraćaju u dom. Tuga me uhvatila kada sam ih vidjela i kada su nas uhvatili za ruke da nam pokažu svoje sobe i ostale dijelove doma", rekla je Jasminka Turkić-Iković, predsjednica udruženja za naš portal.

Volonteri Smješka donirali su Domu hranu, garderobu, dječije hape, pelene i druge potrepštine. Direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla Amir Muharemović uručio je zazhvalnicu Udruženju Smješak za njihov nesebični doprinos.

"Tuga nam je u srcu ali puna duša što smo mogli pomoći na bilo koji način tim malim neiskvarenim dušama", kazala je Turkić-Iković.

Ova ustanova počela je sa radom 1980 godine. U domu su smještena djeca bez roditeljskog staranja, djeca čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama te djeca u stanju socijalne potrebe. Jedan od sektora osnovne djelatnosti doma je i prihvatilište, gdje dolaze djeca npr. sa ulice i tu ostaju 24 sata, te se u tom periodu zajedno sa centrom za socijalni rad djeca zbrinjavaju i dalje upućuju roditeljima ili ustanovi koja će ih zbrinuti.

Koncepcija rada doma je po principu dom-porodica, gdje se stariji brinu o mlađima odnosno radi se na imitaciji biološke porodice.

Dom ima i svoje stalne donatore, ljude dobre volje iz Italije, Njemačke te Holandije koji djecu opskrbljuju finansijski, odjećom, obućom, školskim priborom te zahvaljujući tome sva djeca mogu da idu na godišnji odmor.