BiH
1.7k

Volonteri odradili ogroman posao: Maglaj nakon poplave i deset dana kasnije

Klix.ba
Maglaj nekoliko dana nakon poplave (Foto: Mahir H.)
Maglaj je jedan od gradova koji je najviše nastradao tokom katastrofalnih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu prošlog mjeseca. Više hiljada kuća i objekata bilo je pod vodom, a bujica je iza sebe ostavila tone smeća na ulicama grada. Volonteri iz cijele Bosne i Hercegovine odmah su krenuli put Maglaja kako bi pomogli unesrećenim ljudima.

Hiljade volontera iz Sarajeva, Zenice, Mostara, Konjica, Banje Luke i brojnih drugih gradova pomagali su građanima Maglaja u čišćenju i saniranju objekata i ulica nakon katastrofalne poplave koja je doslovno potopila grad.

Nije to bilo nimalo jednostavno. Vodena bujica je iza sebe ostavila haos, smeće, prljavštinu te se gradom širio nesnosan miris smeća, truleži i uginule stoke.

Ipak, za samo nekoliko dana volonteri i mještani uspjeli su ukloniti tone smeća, očistiti i deratizovati brojne objekte, a to dokazuju i fotografije koje je načinio jedan od volontera.

On je u Maglaj otišao nekoliko dana nakon poplave kako bi pomogao ugroženima. Sa svojim prijateljima je pomagao u čišćenju, a nakon deset dana radne akcije ponovo je fotografisao mjesta koja su čistili.

Da su hiljade volontera uradile ogroman posao najbolje pokazuju upravo fotografije koje je načinio.

Građani Maglaja su im beskrajno zahvalni, a oni mogu biti ponosni na sebe i na to što su učinili omogućivši da se za samo desetak dana Maglaj vidno oporavi od velike prirodne katastrofe.