BiH
320

Volonteri Druge gimnazije pomažu izgradnju roditeljske kuće u Sarajevu

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Članovi Volonterske sekcije Druge gimnazije u Sarajevu danas su, u saradnji s Udruženjem "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", ispred sarajevske Katedrale upriličili akciju prodaje čestitki te kolačića koje su pripremili da bi prikupili sredstva i pomogli izgradnju roditeljske kuće za smještaj oboljele djece i njihovih roditelja.

Profesorica Druge gimnazije Jasmina Hasanbegović-Herenda je kazala novinarima da je ovo jedna u nizu akcija kojom pokušavaju sakupiti sredstva za izgradnju roditeljske kuće koju žele vidjeti u blizini Pedijatrijske klinike Sarajevo.

"Ona je namijenjena djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima koji nisu iz Sarajeva i koji nisu u prilici da borave sa svojim mališanima u tim, za njih vrlo teškim trenucima", kazala je Hasanbegović-Herenda.

Navodi da je riječ o čestitkama koje su oslikala djeca, članovi Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", a učenici Druge gimnazije uime njih prodaju te čestitke uoči predstojećih praznika.

Projekt-menadžer Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" Fikret Kubat je kazao da Udruženje već nekoliko godina organizira akcije ovog tipa povodom praznika.

"Djeca na odjeljenju koja se liječe od raka crtala su različite motive i danas ćemo te čestitke ovdje prodavati zajedno s volonterima Druge gimnazije", kazao je Kubat, dodajući da će prikupljena sredstva biti usmjerena za izgradnju roditeljske kuće.

Podsjetio je da je 31. marta postavljen temeljac za izgradnju te kuće.

"Završili smo grube radove, postavili vanjsku stolariju. Trenutno se izvode radovi na ravnom krovu i pripremaju se fasaderski radovi. Ukoliko dinamika finansija i donacija bude tekla dobro, najidealnije bi bilo naljeto da otvorimo objekat, pustimo ga u funkciju, imajući u vidu da sada u stanu koji koristimo boravi sedam do osam majki i jedan otac" kazao je Kubat, istaknuvši neophodnost izgradnje roditeljske kuće.

Član Volonterske sekcije Druge gimnazije Benjamin Hasanagić je kazao da doprinosi ovoj akciji tako što će prodavati čestitke, a sinoć je učestvovao u predstavi koju su učenici Druge gimnazije izveli da bi, kako je rekao, „sakupilo što više novca za ovaj cilj“.

"S obzirom na to da se mi u potpunosti pouzdamo u njihovo veliko srce da nama pomognu u toj akciji, vrlo je važno da se odazove što više građana", kazao je Hasanagić.

Učenica Druge gimnazije Iman Bjedić je kazala da su sinoć izveli predstavu, a danas prodaju čestitke i kolače koje su pripremili, da bi sakupili što više novca za izgradnju roditeljske kuće.