Do korisnika pješačili po kilometar
0

Volonteri Crvenog krsta čistačima snijega dijele hranu i čaj

Sarajevo-x.com
(Foto: Aida Džaferović/Sarajevo-x.com)
Vrijedni volonteri Crvenog krsta Općine Centar, unatoč vremenskim neprilikama, proteklih dana nisu zaboravili svoje korisnike, ali ni radnike angažovane na čiščenju snijega kojima dijele hranu i čaj.

Danas smo ih sreli u prostorijama Mjesne zajednice Crni vrh na Marindvoru gdje su ljudima koji čiste snijeg na području Centra dijelili topli obrok i čaj, nešto što rade već treći dan otkako je snijeg prekrio naš grad.

"Iako imamo manjak sredstava, trudimo se našim korisnicima, ali i svima kojima je potrebna pomoć, izaći ususret. Obilazili smo i Vatrogasnu službu, a sinoć smo i ispred katedrale prolaznicima dijelili čaj, a planiramo to raditi i večeras ispred BBI centra", kažu nam Benjamin Kišić, Admir Neretljak, Admir Omerović i Mujo Hodžić.

Snježna blokada grada nije ih spriječila da pomognu korisnicima. U protekla tri dana su obišli više od 100 socijalno ugroženih stanovnika općine Centar i na njihova vrata donijeli hranu i lijekove.

"Znali smo pješačiti i po kilometar, jer zbog snijega ne možemo prići autom", pričaju nam volonteri Crvenog krsta.

Prvi dan im je, kažu, Civilna zaštita osigurala vozilo i vozača, ali su im nakon toga otkazali saradnju pa su se sami morali snalaziti kako bi nastavili dostavljati hranu. Akciju realiziraju u saradnji sa Crvenim krstom Kantona Sarajevo.

Volonteri pozivaju sve stanovnike da, ukoliko su u mogućnosti, dostave hranu i odjeću koja im ne treba na adresu Valtera Perića broj 10.