Očistimo našu općinu Centar
0

Volonteri čistili Obalu Maka Dizdara

Klix.ba
Tokom petka, prema rasporedu akcije Očistimo našu općinu Centar, učesnici akcije su trebali očistiti i urediti sljedeće lokacije: oko objekta Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i Obalu Maka Dizdara, oko Građevinskog fakulteta i Kliničkog centra na Koševu, duž ulice 105. Motorizovane brigade na Grdonju, oko spomen-obilježja Humka na Panjinoj Kuli, pomoćne terene Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase i oko Ambulante porodične medicine u Jablaničkoj ulici. Zbog loših vremenskih prilika sav nezavršeni posao na uređenju područja općine Centar će biti okončan tokom subote.

U čišćenju prostora oko Akademije likovnih umjetnosti i duž Obale Maka Dizdara su učestvovali volonteri Općine Centar, studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i članovi Štaba civilne zaštite Mjesne zajednice Skenderija-Podtekija predvođeni načelnikom Općine Centar Dževadom Bećirevićem.

Ovom prilikom načelnik Bećirević je kazao da je zadovoljan odzivom na akciju proljetnog uređenja općine Centar.

"Akciju završavamo 22. aprila ove godine, na Dan planete Zemlje, manifestacijom u gradskom parku Jezero, koji održava i uređuje Općina Centar. To je jedno od najljepših mjesta u Sarajevu gdje se nalazi 2.000 sadnica drveća te ostali sadržaji za uživanje u prirodi. Iako nam vremenske prilike ne idu naruku, do sada smo uspjeli završiti planirane aktivnosti, tako da će sve što danas odgodimo biti realizovano sutra. Nadam se da do nedjelje, na području općine Centar, neće biti nijednog papirića na ulici. Ova akcija, prije svega, treba biti edukativnog karaktera i utjecati na svijest građana da ne bacaju smeće po ulicama i parkovima", kazao je Bećirević.

Obilježavanje 22. aprila kao Dana planete Zemlje je prvi put ustanovljeno u Sjedinjenim Američkim Državama 1970. godine, sa ciljem pomoći čovjeku da ponovo uspostavi kontakt sa prirodom, odnosno da ukaže na ugroženost prirode i na ljudski nemar u odnosu prema njoj te na opasnost koja prijeti životu na Zemlji.

Međunarodni dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je učestvovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija, usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja.