Svjetski dan zaštite okoliša
0

Volonteri čiste Vilsonovo šetalište u Sarajevu

FENA
Vilsonovo šetalište u Sarajevu
Vilsonovo šetalište u Sarajevu
Pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i UNDP-a 5. juni, Svjetski dan zaštite okoliša, u Sarajevu će se obilježiti u nedjelju akcijom čišćenja parka u Vilsonovom šetalištu.

Ovo je najavljeno na današnjoj pres-konferenciji, na kojoj je dogradonačelnik Miroslav Živanović naglasio da Gradska uprava prati stanje okoliša u Sarajevu iako to nije u nadležnosti ove institucije lokalne samouprave.

"Zaštita okoliša nije na državnom nivou, nego se o ovom problemu brinu entiteti. Zakon o zaštiti okoliša, Zakon o zaštiti prirode, Zakon o zaštiti zraka kao i Zakon o upravljanju otpadom su zakoni koji postoje, ali se ne implementiraju", kazao je Živanović.

Stoga je, smatra Živanović, važno organizirati ovakve događaje da bi se skrenula pažnja na nužnost uključivanja svih nivoa vlasti u zaštitu životne okoline.

Pomoćnik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Armin Sirćo kazao je danas da je cilj akcije, ne samo obilježavanje ovog dana s volonterima nego i kreiranje kritične mase osviještenih ljudi koji razumiju značaj ekologije i zaštite okoliša da bi postali snaga za promjenu.

Akcija čišćenja Vilsonovog šetališta počet će u 11 i trebala bi trajati do 13 sati, a u tom periodu u 50 gradova širom BiH trajat će akcija čišćenja parkova, školskih dvorišta, izletišta i svih onih lokacija koje su nebrigom, kako je kazao Sirćo, onečišćene.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se od 1972. godine, a ove godine uklapa se i u UN-ovu Međunarodnu godinu šuma.