Suđenje Karadžiću
0

Vojska RS-a iz Bos. krajine prisilno premjestila hiljade nesrba

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Drugog dana izlaganja nalaza i mišljenja na suđenju Radovanu Karadžiću, vojni vještak Optužbe Ewan Brown u petak je rekao da je Vojska Republike Srpske (VRS) 1992. godine iz Bosanske krajine prisilno premjestila hiljade nesrba.

Prema Brownovom iskazu, do prisilnog premještanja Hrvata i Bošnjaka došlo je ispunjavanjem prvog strateškog cilja rata, odnosno vojnim razdvajanjem Srba od Bošnjaka i Hrvata. Brown je rekao da je rukovodstvo bosanskih Srba, na čelu s Radovanom Karadžićem, proklamovalo strateške ciljeve u maju 1992. godine.

Citirajući brojne dokumente Prvog krajiškog korpusa VRS-a i kriznog štaba Autonomne regije Krajine (ARK), Brown je izjavio da su sprske snage u ljeto 1992. preduzele seriju operacija protiv “muslimanskih ekstremista”, koji su navodno odbili da se razoružaju.

"U tim akcijama zarobljen je veliki broj ljudi, koji su bili smješteni u logore, a zatim premješteni van srpskih teritorija", rekao je Brown.

Kao dokaz za ovo, Brown se pozvao na borbeni izvještaj Prvog krajiškog korpusa, sačinjen početkom juna 1992. godine, u kojem stoji da je u logore Omarska i Trnopolje bilo upućeno oko 7.000 zarobljenih nesrba.

"'Dobrovoljno' premještanje nesrpskog stanovništva bilo je dozvoljeno prethodnom odlukom kriznog štaba ARK-a, uz napomenu da 'oni koji odu neće moći da se vrate'", naznačio je svjedok. "U odluci je pisalo da formiranje teritorije podrazumijeva pokrete stanovništva", rekao je Brown.

On je izjavio da više borbenih izvještaja Prvog krajiškog korpusa VRS-a potvrđuje da je u operacijama premješten veliki broj građana nesrpke nacionalnosti, pretežno Bošnjaka. Iz Bosanskog Novog, prema dokumentima VRS-a koje je citirao Brown, u "stočnim vagonima" ka Doboju i dalje van RS-a prebačeno je oko 4.000 Bošnjaka.

Karadžić, koji se brani sam, na početku unakrsnog ispitivanja je Brownove zaključke nazvao "potpuno pogrešnim i obratnim". Optuženi je istakao da je vještak pristrasan i da je izvještaj radio na osnovu optužnice. Brown je to negirao, tvrdeći da je zaključke izvodio iz dokumenata VRS-a sačinjenih u vrijeme događaja. Suđenje će biti nastavljeno u utorak, 22. novembra, javio je BIRN-Justice Report.