Pozdrav domovini!
0

Vojnici položili svečanu zakletvu u Pazariću

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Vojnici sedme generacije koji su završili tromjesečnu obuku u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH u Pazariću položili su danas zakletvu i potpisali prve profesionalne ugovore.

Zakletvu je dalo 296 mladih vojnika, koji će u januaru 2011. biti raspoređeni u operativne jedinice širom Bosne i Hercegovine.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane BiH i Zajedničkog štaba OSBiH te predstavnici jedinica i komandi iz sastava OSBiH.

Načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Miladin Milojčić je kazao da obuka mladih vojnika, od kojih se očekuje da podignu kvalitet i nastave s profesionalnim radom, ne prestaje današnjiom manifestacijom.

''Današnjim činom potpisivanja profesionalnih ugovora nastavljamo s procesom podmlađivanja OSBiH. Dobili ste priliku da se dokažete, napredujete i učite u, nadam se, dugoj i uspješnoj karijeri'', kazao je on.

Najboljim vojnicima tromjesečnog ciklusa uručene su pohvale, a potpisivanjem profesionalnih ugovora nastavljen je proces podmlađivanja OS kao jedan od uvjeta za integraciju OSBiH u NATO.

Milojčić je dodao da je proces podmlađivanja OSBiH veoma bolan jer starijim pripadnicima nije moguće produžiti ugovore, dok od novih vojnika očekuje napredak, požrtvovanje i zalaganje.

Manifestaciji je prisustvovao i ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon. On je novoj generaciji vojnika BiH uputio jasnu poruku: ''Karijera u vojsci nije samo posao već i način života. Priključenjem OSBiH služite svojoj zemlji, narodu i porodicama, na šta ste se obavezali oblačenjem uniforme i polaganjem zakletve''.

Ceremonija polaganja svečane zakletve sedme generacije vojnika je završila potpisivanjem profesionalnih ugovora, uručenjem pohvala za najbolje vojnike i koktelom u prostorijama Centra za obuku.