BiH
0

Vojnici iz BiH u Irak idu tek sljedeće godine

NINA
Zajednička komisija za odbrambenu i sigurnosnu politiku i nadzor nad radom odbrambenih i sigurnosnih struktura na razini Parlamenta BiH danas nije razmatrala inovirani tekst SDP-ova prijedloga rezolucije o odgađanju slanja svih bh. vojnih i policijskih formacija u misije u inostranstvo do donošenja odgovarajućeg zakona.

Zbog odsutnosti jednog broja članova Komisije sjednica je prekinuta, tako da nije usvojen ni Prijedlog zakona o sudjelovanju pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine, državnih službenika i ostalih zaposlenih u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, čiji je predlagač zastupnik SDS-a Momčilo Novaković.

«Usaglasili smo tekst i ostalo je da se on još uobliči. Očekujem da ćemo u nastavku sjednice imati konačnu verziju koja će biti usaglašena sa Zakonom o odbrani BiH», kazao je Novaković po završetku sjednice.

Kako je prvobitni prijedlog da Parlament BiH daje zadnju riječ o slanju vojnika u mirovne misije bio u suprotnosti sa Zakonom o odbrani BiH, kompromis je pronađen tako što će odluku i dalje donositi Predsjedništvo BiH, ali će je Parlament u roku od 60 dana potvrditi. Ukoliko Parlament odbije potvrditi odluku, vojnici, policijski i ostali državni službenici ne mogu biti upućeni u mirovnu misiju.

Novaković je dodao da se taj zakon neće moći primjenjivati na slanje vojnika u Irak, naglasivši da je tu odluku donijelo Predsjedništvo BiH, koje će i snositi punu odgovornost za nju.

«Odluka Predsjedništva nije odluka o slanju, nego pismo namjere i za njezino provođenje preostalo je da ministarstva odbrane, sigurnosti, vanjskih poslova i finansija pripreme analizu aspekata slanja vojnika. Ta analiza će biti završena za nekoliko mjeseci i pomoći će Predsjedništvu da donese konačnu odluku», izjavila je Marina Pendeš, zamjenica ministra odbrane BiH, dodavši da vojnici ne mogu biti poslani u Irak bez obuke koja će trajati najmanje dva mjeseca.

Pendeš je Komisiju informirala da je od planiranih 174 zaposlenika u Ministarstvu odbrane BiH do sada zaposleno 57, što je manje od 65 posto popunjenosti, koliko je predviđeno za prijem u NATO program Partnerstvo za mir.