BiH
2

Vojnici i dalje bez riješenog statusa nakon okončanja službe

Anadolija
Narodna skupština Republike Srpske trebala bi u januaru naredne godine donijeti tzv. lex specialis kojim bi se zakonski uredilo uvođenje u penzioni sistem ovog bosanskohercegovačkog entiteta 46 oficira i podoficira Oružanih snaga BiH (OSBiH) iz reda srpskog naroda kojima će služba biti okončana 31. decembra 2012. godine , saopštio je ministar rada i boračke zaštite RS Petar Đokić.

Ovo je rezultat današnjeg Đokićevog sastanka sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Zekreijahom Osmićem, tokom kojeg je dogovoreno da se prije održavanja Narodne skupštine RS, u zadnjoj dekadi januara 2013. godine, oforme dvije radne grupe (jedna iz RS, a druga s niova ministarstva odbrane BiH) koje će precizirati uvjete penzionisanja oficira i podoficira.

Đokić je pojasnio da prema Zakonu o PIO RS, pripadnici OS BiH nisu mogli steći pravo na penziju, kako je to bilo predviđeno poglavljem V Zakona o oružanim snagama BiH, te je njihov status potrebno riješiti posebnim zakonskim aktom.

Ministar Osmić kazao je da će, kako se ne bi desilo da „ovi ljudi završe na ulici“, nakon što okončaju službu u OSBiH ,donijeti odluku o njihovom materijalnom zbrinjavanju do 28. februara 2013.

Ovim je načinjen prvi korak kojim će se i ubuduće moći rješavati pravo na penzionisanje podoficira i oficira OS BiH, dok za vojnike kojima sa navršenih 36 godina života prestaje služba u OS BiH, u RS se ni ne nazire rješenje. Njih blizu tri stotine koji su stekli zakonsko pravo na penziju, RS ne želi prihvatiti u Fond PIO, pa će umjesto toga dobiti jednokratnu novčanu otpremninu, a za generacije koje tek dolaze i dalje nema odgovora šta ih čeka nakon okončanja službe.