BiH
0

Vojni penzioneri traže oslobađanje Divjaka

FENA
Jovan Divjak (Foto: Arhiv/Vanja Lisac)
Jovan Divjak (Foto: Arhiv/Vanja Lisac)
Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH pridružuje se širokom frontu bosanskohercegovačkih patriota i oštro protestira protiv austrijskih vlasti zbog neopravdano dugog zadržavanja generala Jovana Divjaka u Beču, saopćeno je danas iz ovog udruženja.
  • General Jovan Divjak je dokazani patriota, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu, a svojim likom i djelom je dostojno reprezentovao oficira Armije Republike Bosne i Hercegovine i njegova ratna prošlost je javna i kristalno čista, navodi se u saopćenju.

U protekloj agresiji na državu BiH u periodu od '92.-'95. Armija R BiH je poštivala ratno pravo i kodekse ratovanja u čemu je veliku zaslugu imao i general Jovan Divjak. Politička dešavanja u svijetu pa samim tim i na Balkanu ne smiju koristiti za taoce časne i poštene vojnike u koju kategoriju pripada i general Divjak.

  • Mi, saborci generala Divjaka, tražimo od Vlasti Republike Austrije da shodno evropskim načelima demokratije, poštovanja ljudskih prava i sloboda, odmah dozvole povratak u BiH generalu Divjaku.