BiH
3

Vojni penzioneri traže isti koeficijent penzija za sve korisnike

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Savez udruženja vojnih penzionera Federacije BiH uputio je otvoreno pismo premijeru Vlade FBiH, povodom donošenja odluke o utvrđivanju isplatnog koeficijenta za penzije ostvarene pod povoljnim uslovima koje se finansiraju iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine U pismu ističu da su u više navrata ukazivali na nelogičnost, nezakonitost, diskriminaciju i materijalno oštećenje vojnih penzionera koji su u penziju otišli iz radnog odnosa radeći u Vojsci FBiH i u Oružanim snagama BiH, te da je Vlada FBiH Odlukom o utvrđivanju isplatnog koeficijenta za penzije ostvarene pod povoljnim uslovima koje se finansiraju iz budžeta FBiH od 17. jula 2012. povećava nelogičnost, diskriminaciju i materijalno oštećenje primjenjujući nezakonito donesenu Odluku.

Iz Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH naglašavaju da se Odluka može donijeti samo na osnovu Zakona ili podzakonskog akta a nikako zbog, navodno, provođenja mjera stand by aranžmana sa MMF-om koji nije Zakon niti zakonski akt i na osnovu toga se ne može donositi odluka koja povređuje stečeno pravo penzionera na imovinu, a penzija je imovina.

Podsjećaju da Zakon o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnim uslovima propisuje da će „raspoloživa sredstva iz prethodnog stava biti raspoređena primjenom koeficijenta za obračun”, što znači da će koeficijent propisivati i primjenjivati Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje na osnovu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Iz Saveza preciziraju da Vlada ovom Odlukom nezakonito jednima uzima 15 posto, a onima koji su u penziju otišli iz službe u Oružanim snagama ili iz politike, ne uzima i ti drugi su od strane Zavoda PIO nagrađeni i nastavili su primati penziju uvećanu za 73 posto, saopćeno je iz ove organizacije.

Savez udruženja vojnih penzionera u FBiH traži da Vlada ovu Odluku poništi i da se za sve penzionere primjenjuje isplatni koeficijent 1,73, kao i da Zavod po službenoj dužnosti na osnovu Zakona o Upravnom postupku, pokrene upravni postupak i ovu nelogičnost i diskriminaciju vojnih penzionera riješi po skraćenom postupku, jer je ovo pitanje u nadležnosti Zavoda PIO/MIO, te da sve vojne penzionere koji su u penziju otišli iz radnog odnosa bilo po Uredbama ili Zakonima, Zavod PIO/MIO dovede u ravnopravan položaj, bez diskriminacije.