Ispred zgrade Vlade FBiH
0

Vojni penzioneri najavili proteste 21. oktobra

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Upravni odbor Udruženja penzionera vojnih osiguranika u Federaciji BiH je na današnjoj sjednici donio odluku o pripremi i organizaciji višednevnih mirnih protesta ispred zgrade Vlade FBiH koji će početi 21. oktobra u 12:01 sati.

Kako Udruženje u saopćenju za javnost navodi, radi se o iznuđenom koraku "jer dosadašnji apeli i zahtjevi prema Vladi FBiH i Federalnom zavodu PIO/MIO nisu dali nikakve rezultate po pitanju isplate penzija za septembar za više od 18.000 penzionera boračke populacije u FBiH".

Ovu odluku, na zajedničkom sastanku koordinacije protesta, podržali su Udruženje generala BiH, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja u FBiH, Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH, Udruženje 2. viteške brigade i Udruženje 2. brdske drigade.

Koordinacijski odbor za proteste će zasjedati 14. oktobra i definisati organizaciju i vođenje protesta.

Pored zahtjeva za isplatom neumanjenih septembarskih penzija, Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH traži od Vlade FBiH da konačno natjera FZ PIO/MIO da radi po Zakonu o PIO, a što je regulisano članom 126 tog zakona - sredstva za penzijsko i invalidsko osiguranje vojnih osiguranika vode se na podračunu nosioca osiguranja i penzije vojnih osiguranika se isplaćuju sa tog računa.

Udruženje insistira i na donošenju zakona kojim će se riješiti objedinjavanje svih dosadašnjih uredbi koje su definisale starosnu penziju vojnih osiguranika, zakona o povoljnijem penzionisanju demobilisane boračke populacije, te na rješavanju stambenih pitanja ove populacije, navodi se u saopćenju.