BiH
54

Vojni penzioneri FBiH dižu glas: Vlada FBiH nastavlja omalovažavati boračku populaciju

Piše: N. J.
Savez Udruženja vojnih penzionera u Federaciji BiH oštro se protivi odluci Vlade FBiH o davanju saglasnosti Zavodu penzijskog i invalidskog osiguranja FBiH o utvrđivanju koeficijenta za isplatu penzija od 1. januara ove godine, te je povodom toga upriličena konferencija za medije u Sarajevu.
Penzionisani general Džemal Merdan, Ahmed Kulenović i Zdenko Marković na konferenciji za medije (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Penzionisani general Džemal Merdan, Ahmed Kulenović i Zdenko Marković na konferenciji za medije (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Članovi Saveza navode kako su ovom odlukom o povećanju penzija od pet posto obuhvaćeni civilni penzioneri i osobe koje su penzionisane po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, ali i da se povećanje od pet posto ne odnosi na kategorije koje su penzionisane po osnovu Zakona o pravima demobilisanih boraca, Zakona o pravima branitelja, RVI i članova njihovih porodica, Zakona o službi u Vojsci Federacije BiH, te Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata.

"Ovim postupkom Vlada FBiH u potpunosti diskriminira pripadnike boračke populacije i na jedan bezobrazan i podmukao sistematski način nastavlja da omalovažava učesnike rata i dovodi ih na prosjački štap. Naš Savez je davno upozoravao sve pripadnike boračke populacije na ovakve postupke Vlade FBiH i njihovo udovoljavanje zahtjevima Međunarodnog monetarnog fonda", navedeno je u saopćenju koje potpisuje predsjednik Saveza Ahmed Kulenović.

Moguća blokada i PIO-a FBiH

Prema riječima članova Udruženja, ovakvim rigidnim postupcima Vlada FBiH je definitivno potvrdila da je penzije vojnih osiguranika pretvorila u socijalna davanja, zanemarujući činjenicu da su te osobe penzije stekli iz radnog odnosa.

"U Zakonu jasno stoji da nam se penzije isplaćuju 50 posto iz sredstava Vlade FBiH, a 50 posto po osnovu doprinosa koji su uplaćivani u PIO FBiH. Stoga, ako su djeca mogla blokirati Parlament BiH, možemo i mi PIO FBiH, ako se ne budu poštovala naša prava", rekao je član Upravnog odbora Saveza Sabahudin Mahmić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Nadalje su vojni penzioneri iz FBiH istakli kako sve ovo ukazuje da, bez obzira na dosadašnja smanjenja 40-60 posto, Zakon o kojem se vodi postupak na Ustavnom sudu FBiH u potpunosti diskriminiše i produbljuje jaz u kategorijama vojnih penzionera. Ističu kako se nadaju pozitivnoj odluci Ustavnog suda, a ukoliko ona bude negativna po njih, nastavit će svoju pravnu borbu i neće odustati od svojih prava.

"Konkretni potezi i mjere koje ćemo poduzeti uslijedit će odmah nakon objave presude Ustavnog suda FBiH na zahtjev o ocjeni ustavnosti Zakona o povoljnijem, prijevremenom penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata", dodali su vojni penzioneri FBiH, navodeći kako članovi njihovog Saveza imaju prosječnu penziju 320 KM.

Ako nema novca, nema ga ni za koga

Predsjednik Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo Zdenko Marković je napomenuo kako vojni penzioneri nemaju ništa protiv povećanja penzija bilo kojoj kategoriji, ali ne žele da se pritom vrši diskriminacija.

"Ako nema novca, onda ga nema ni za koga, počev od premijera države, pa Federacije i tako dalje. Ova odluka o povećanju penzija samo nekim kategorijama je diskriminatorska i mi dižemo svoj glas zbog toga", rekao je Marković.

Ahmed Kulenović je na kraju rekao da, uprkos tome što se bliže izbori, u Savezu razmišljaju i o tome da traže smjenu Vlade, mada njihovi raniji zahtjevi za smjenom resornog ministra Zukana Heleza nisu urodili plodom.