BiH
69

Vojna vježba Civilni most 14 B: Britanski vojnici naučili mnogo od OS BiH

Piše: E. F.
OS BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sa današnje konferencije (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Britanski vojnici i pripadnici Oružanih snaga BiH tokom protekle dvije sedmice u našoj zemlji zajednički su izveli vojnu vježbu pod nazivom "Civile bridge B" te međusobno razmijenili iskustva stečena u vremenskim nepogodama koje su u maju prošle godine zahvatile našu zemlju, ali i poplavama u Velikoj Britaniji.

Naime, kako je jučer kazao Mladen Čavar, zamjenik ministra sigurnosti u BiH, Velika Britanija je našoj zemlji pružila značajnu pomoć tokom majskih katastrofa, razmjena mišljenja i iskustava u protekle dvije sedmice između vojnih snaga dviju zemalja doprinijela je većoj spremnosti i jednih i drugih za nove izazove.

"Ovom vježbom potvrđena je spremnost da se bilateralno i kroz mehanizam NATO-a povežu nadležne institucije sigurnosti i odbrane dviju država u pripremanju za eventualno nove prirodne ili druge nesreće na koje nijedna država ne može potpuno samostalno odgovoriti", kazao je Čavar.

Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije, kazao je danas na konferenciji za medije u Operativno-komunikacijskom centru Ministarstva sigurnosti BiH da mu je bilo zadovoljstvo biti ovdje i vidjeti kako britanski vojnici vježbaju i razmjenjuju iskustva sa vojnicima iz BiH.

Edward Ferguson (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Edward Ferguson (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Ovo je prva vojna vježba Velike Britanije u BiH u vrijeme mira i ovo je omogućeno novim sporazumom Partnerstva za mir. Naša veza sa ovom zemljom u odbrambenom smislu postoji već nekoliko godina, neki vojnici su ovdje bili i prije kao dio međunarodnih snaga. Danas su opet ovdje kako bi učili iz iskustva Oružanih snaga u BiH u odgovoru na prošlogodišnje poplave. To pokazuje koliko su vaše oružane snage postigle", istakao je Ferguson.

U našu zemlju je na vojnu vježbu sitgla Brigada 77, koja se dijelom sastoji od aktivnih vojnika, dok drugi njen dio čine rezervisti, i to pod rukovodstvom brigadira Aitkena.

Kako je kazao ambasador, prošlogodišnje poplave bile su ogroman izazov za Oružane snage BiH, ali i policijske agencije.

"Bio je to izazov na koji su fantastično odgovorili, mnoge stvari nisu funkcionisale kako bi trebale i u njihovoj prevenciji treba izvesti mnogo važne lekcije za ubuduće. Mislim da su mnogi danas zahvalni Oružanim snagama i policiji na obavljenom poslu u spašavanju života i ulaganju u proces obnove i izgradnje širom zemlje pa i u najudaljenijimi zajednicima. Morate biti ponosni na njih", kazao je Ferguson.

Oružane snage BiH pokazale su da su dorasle svim izazovima, naročito s obzirom na činjenicu da se policija mogla osloniti na njihovo poznavanje lokalnih zajednica.

"Ova vježba se nadovezuje na ovu priču, tokom prošle sedmice OS BiH su zajedno sa stručnjacima UNDP-a i američkim civilnim i vojnim ekspertima bile na terenu u Doboju i Maglaju kako bi i sami vidjeli oblasti najpogođenije poplavama, i imali su odličnu podršku. Danas smo ovdje kako bismo pokazali koliko je uspješna saradnja vojske i policije važna za kontrolu u kriznim situacijama". kazao je Ferguson.

U budućnosti, kako je istakao Ferguson, zbog klimatskih promjena sigurno nas očekuju novi izazovi jer će sličnih situacija zasigurno biti. Već je primijetna njihova učestalost te će se samo intenzivirati.

"Zahvaljujući vježbi Civilni most, gdje god da pozovu naše trupe one će biti spremne iskoristiti znanje i iskustvo stečeno tokom dvije sedmice u BiH", kazao je ambasador.

Brigadir Atkinson je istakao kako su se Britanci susreli sa gotovo identičnim iskustvima tokom poplava u Velikoj Brtianiji ranijih godina te da su imali gotovo iste poteškoće kao i BiH.

"Komunikacija između državnog i lokalnog nivoa vlasti bila je problem i u našem slučaju", kazao je Atkinson.

On je pojasnio kako je Velika Britanija upravo zbog bolje pripreme na vanredne situacije odlučila proširiti svoja znanja razmjenjujući iskustva koja su imala druge zemlje pa tako i BiH.

"Ova mala i kratka vježba je samo mali korak u boljoj uspostavi veze i saradnje između naših vojski i institucija u budućnosti", kazao je Atkinson.