BiH
0

Vogošća: Uručeni predugovori za dodjelu stanova

FENA
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić uručio je danas predugovore o dodjeli stanova za pripadnike boračke populacije u vogošćanskom naselju Rosulje.

Projekt kojim je predugovore dobilo 25 pripadnika boračke populacije projekt realiziraju Ministarstvo za boračka pitanja, Ministarstvo stambene politike i Fond za izgradnju stanova Kantona Sarajevo.

Ministar Ajnadžić je rekao da će 112 porodica koje će dobiti stan, te da je za sada potpisano 50 predugovora, od kojih će 25 useliti u nove stanove u prvoj sedmici oktobra, dok će ostatak useliti do kraja novembra naredne godine.

Najavio je i da je u planu uvođenje u zakon brže realizacije dodjele stanova.

  • Razmotrili smo i mogućnost dodjele stana na doživotno korištenje s mogućnošću prijenosa prava korištenja na članove uže porodice, ali u tom slučaju stan bi ostao u vlasništvu Kantona, objasnio je Ajnadžić.
Nakon uručenja predugovora, ministar Ajnadžić, ministar stambene politike KS-a Čedomir Lukić, načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i direktor Fonda KS-a za izgradnju stanova Fuad Damadžić položili su temeljac za izgradnju novog stambenog objekta u kojem će stanovati porodice boraca.

Smajić je rekao da je Vogošća boračka općina koja je u postratnom periodu postala izuzetno popularna za mlade ljude s djecom.

On smatra da je zbrinjavanje boračkih porodica od izuzetne važnosti te da svi građani Vogošće zajedno trebaju raditi na stvaranju što boljih uvjeta za život.