BiH
1

Vodovod u Sanici ponovo uspostavljen, provalija se širi slabijim intenzitetom

Piše: E. G.
Foto: Maid Kadušić
Foto: Maid Kadušić
Građani koji žive u Sanici kod Ključa, u blizini provalije koja se širi od petka, nisu u opsanosti, bar kada je riječ o trenutnoj situaciji, kaže za Klix.ba načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović.

Ovakvo urušavanje zemlje dešava se već drugi put u posljednjih šest godina u Sanici. Kada se desilo prvi put, 2008. godine, Općina je tražila od Federalnog zavoda za geologiju da napravi procjene i da svoje mišljenje.

"Ukratko, oni su nam kazali da se radi o takvom tlu, o krškom području. Ovakve pojave su karakteristične za takvo tlo. Ovakve pojave dodatno pospješuje i to što je Sanica vodno područje, imamo dvije rijeke i više manjih potoka na tom području, ali prepustit ćemo struci da to ponovo ispita", kaže Zukanović.

Utonuće zemljišta se dogodilo u petak, a potom se rupa koja je nastala počela sve više širiti. U subotu je došlo do oštećenja vodovodne mreže koja snabdijeva Sanicu i njenih 1.000 građana.

"Vodosnabdijevanje je bilo prekinuto, ali uz angažman naših komunalnih i kantonalnih službi to je sanirano. Napravili smo jedan 'bypass' na dužini od 200 i nešto metra i voda je sinoć ponovo puštena", kaže Zukanović.

Provalija je široka oko 50 metara i duboka, do površine vode koja se nalazi u njoj, između 18 i 20 metara.

"Vidljivo je da sve što upadne u vodu prođe negdje ispod, pa pretpostavljamo da se ispod nalazi neko jezero ili neka šupljina u koju se zemlja sruči svaki put. Danas ćemo također kontaktirati sa Federalnim zavodom za geologiju da oni pošalju dvoje ljude i da nam daju svoje mišljenje. Pomalo se kod građana stvara nervoza i panika, ali nastojimo to držati pod kontrolom. Mislim da se sada stanje svakako počelo stabilizirati. Od petka se provalija proširila za neka tri metra", kaže načelnik Ključa.

Najbliža kuća je udaljena 50 metara od provalije i za sada nema potrebe za eventualnom evakuacijom mještana koji žive u blizini. Zukanović kaže da ne može dati adekvatnu procjenu hoće li se provalija širiti prema kućama, ali je moguće da se proširi prema močvarnom dijelu.