Flaše i kanisteri opet u Sarajevu
4

Vodovod: Deset dana padavina vratilo bi situaciju u normalu

Piše: N. Jamaković
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Brojni su čitatelji u proteklim danima zvali našu redakciju negodujući zbog sve učestalijih redukcija vode u Sarajevu, zbog kojih su prisiljeni koristiti vodu iz flaša i kanistera.

S nestancima vode sve su glasnije postale i priče da se to dešava jer preduzeću Vodovod i kanalizacija nedavno nije prošao prijedlog za povećanje cijena vode. No, naš sagovornik u ovom preduzeću, koji obavlja funkciju rukovodioca Službe za proizvodnju i distribuciju vode, Salhudin Bakal negira takve navode i ističe da je jedini uzrok redukcijama vode suša, odnosno nedostatak padavina koji traje već duže vrijeme.

"Nismo mi to izmislili, sve se može provjeriti, iz tih razloga ne plove brodovi Dunavom i Rajnom, a u našoj zemlji HE Višegrad radi samo tri sata dnevno. Dakle, suša je dovela do znatnog smanjenja nivoa vode u svim izvorištima iz kojih se napaja naš vodovodni sistem. Zbog toga smo u proteklim danima bili prisiljeni uvoditi redukcije u noćnim satima kako bismo tokom dana imali uredno snabdijevanje vodom", kaže Bakal za Sarajevo-x.com. Precizira kako ovih dana u sistemu nedostaje 10 posto vode, odnosno 300 litara u sekundi (trenutno je u sistemu 2.700 litara u sekundi).

"Evo, padavine su već počele, iako u manjoj količini. Mene je jedino strah mrazeva koji bi nam mogli dodatno zakomplikovati situaciju, ali isto tako sedam do deset dana neprestanih padavina bi situaciju vratilo u normalu i naša izvorišta bi ponovo imala dovoljan kapacitet", dodaje naš sagovornik. On je također kazao kako ne stoje priče o nepostojanju nekog alternativnog sistema napajanja vodom, budući da je logično da vode nema ako nema padavina.

"Davno je postojala ideja da se voda u Sarajevo dovede i sa Jahorine, iz Crne rijeke, ali je u ovom trenutku zaista nerealno pričati o tome, jer to iziskuje mnogo novca. Osim toga, pri ovakvoj suši nam vjerovatno ni to ne bi pomoglo", pojašnjava Bakal. On je, međutim, priznao kako Vodovod gubi velike količine vode zbog zastarjele distributivne mreže.

"Sedamdeset posto naše distributivne mreže nema nikakvu knjigovodstvenu vrijednost, ona je odavno trebala biti zamijenjena. To je razlog što zaista gubimo velike količine vode, mi svakodnevno popravljamo kvarove, ali je gubitke u ovakvoj situaciji nemoguće spriječiti. Dodatna je otežavajuća okolnost što preduzeće nema novca da zamijeni ovu mrežu", zaključio je Bakal.