Nakon velikih poplava
0

Vodostaji u opadanju

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Svi vodostaji na području Tuzlanskog kantona imaju tendenciju opadanja, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Vodostaj na brani jezera Modrac u sedam sati iznosio je 200,28 m.n.m. i u odnosu na jučerašnje mjerenje nivo je niži za 25 cm (kritična tačka preljeva je 200 m.n.m.).

Vodostaj rijeke Spreče također je u opadanju i na mjernom mjestu most Karanovac u 07.00 sati bio je 410 cm, (jučer u 07.00 sati bio je 458 cm), a što je za oko 40 cm niži nivo u odnosu na mjerenje od prije 24 sata.

Voda se povukla oko proizvodnih hala "AB Seming", "Širbegović" , "Iswood" i "Roading" i trenutno se radi na sanaciji štete. Još uvijek je pod vodom velika poljoprivredna površina na području općine Gračanica.

Na području općine Kalesija Spreča se vratila u korito mada je još pod vodom velika poljoprivredna površina, dok se u općini Živinice rijeka Spreča povlači, ali je vodom opkoljeno još oko 30 kuća.

I u općini Doboj Istok voda se postepeno povlači.

U općini Gradačac prijavljena su dva nova klizišta i to u MZ Zelinja Donja koje ugrožava dva stambena objekta i MZ Toke gdje se dio brda obrušio u rječicu Rajščanka koja je potopila okolno zemljište. Nema ugroženih objekata, a u toku su radovi na saniranju.

U općina Sapna u toku jučerašnjeg dana ekipa OSCZ Sapna obišla je ugrožena mjesta na općini i konstatovala da se aktivna klizišta još nisu u potpunosti smirila.

Na području općine Srebrenik u protekla 24 sata prijavljeno je novo klizište u naselju Kuge, gdje je ugrožen jedan stambeni objekat. Ukupno je do sada prijavljeno 43 klizišta.

U protekla 24 sata u općini Tuzla prijavljeno je devet novih klizišta koja ugrožavaju 12 stambenih objekata i dva lokalna puta. Jedna porodica iz ul. Branislava Nušića 83 se iselila zbog blizine aktiviranog klizišta.

U jutarnjim satima će službenici CZ Tuzla obići lice mjesta i procijeniti stepen ugroženosti objekta te, ukoliko je potrebno, provesti mjere na izmještanju porodice.

U općini Tešanj prijavljeno je klizište u MZ Jablanica pored novoizgrađene kuće. Izvršen je uvid u stanje klizišta te je vidljivo da je objekat pretrpio oštećenja. Zemljište i dalje dubinski tone, a nije vidljivo veće klizanje zemljišta. Radi preduzimanja konkretnih mjera potrebno je mišljenje stručne osobe.

U naselju Ostrožac u općini Cazin izbio je požar u kući koji je ugašen intervencijom četiri vatrogasca s dva vozila Vatrogasne jedinice Cazin.

Prilikom izvođenja radova na Bišće polju (Mostar) kod TC "OBI", primijećena je eksplozivna naprava o čemu je obavješten A-tim za uklanjanje NUS-a Federalne uprave civilne zaštite, koji će preduzeti potrebne mjere za uklanjanje pronađenog sredstva, saopćeno je iz Federalnog operativnog centra civilne zaštite.