BiH
0

Vodostaji rijeka u Federaciji BiH u opadanju

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vodostaj rijeke Save opada cijelim tokom kroz Posavski kanton, saopćio je jutros Federalni operativni centar Civilne zaštite (CŽ) u izvještaju za protekla 24 sata.

U sedam sati jutros je vodostaj Save kod Bosanskog Broda bio 675 cm (jučer 689 cm), kod Bosanskog Šamca 529 cm, dok je jučer iznosio 546 cm, a kod Orašja 768 cm, gdje je jučer izmjereno 773 cm.

Nivo vodostaja na rijekama u Zeničko-dobojskom kantonu je jutros "normalan", saopćeno je. Nema novih izlijevanja rijeka i potoka.

Na području Mjesne zajednice Nemila u zeničkoj općini probijen je put Nemila - Bistričak - Šerići. Saobraća se otežano. I dalje je na tom terenu mehanizacija kojom se intezivno čisti saobraćajnica. Put prema selu Kolići je neprohodan za vozila.

U prekidu je i dalje lokalni put prema Željeznom polju u općini Žepče. I tu je mehanizacija na terenu, intenzivno se radi na saniranju i pročišćavanju terena.

U Unsko-sanskom kantonu vodostaji rijeka i rječica blago opadaju. Nivo rijeke Sane u općini Sanski Most je jutros 243 cm, dok je jučer bio 268 cm (kritična tačka je 380 cm).

U općini Bihać vodostaj Une je 51 cm, a jučer je izmjereno 60 cm (kritična tačka je 100 cm).

U Tuzlanskom kantonu je jutros vodostaj na brani Hidroelektrane Modrac 199,53 metara nadmorske visine. Tačka preljeva je 200 metara nadmorske visine. U odnosu na mjerenje jučer u sedam sati, nivo je niži za 10 cm.

Što se tiče snabdijevanja pitkom vodom, Federalni operativni centar Civilne zaštite je saopćio da su izvorišta u bihaćkoj općini (Unsko-sanski kanton) i dalje zamućena usljed obilnih kišnih padavina. Potrošači u općini Bihać, koji se snabdijevaju s izvorišta Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica i Toplica, redovno se obavještavaju da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

U ostalim općinama Unsko-sanskog kantona je snabdijevanje pitkom vodom zadovoljavajuće.