BiH
0

Vodostaji rijeka u blagom opadanju

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Vodostaji rijeka na području Unsko-sanskog kantona u blagom su opadanju i nema opasnosti od plavljenja objekata, saopćio je danas Federalni operativni centar Civilne zaštite.

U općini Bihać vodostaj Une, mjeren jutros u 7 sati, iznosi 108 cm, za razliku od jučerašnjeg dana kada je vodostaj iznosio 111 cm (kritična tačka je 100 cm).

U Sanskom Mostu vodostaj Sane, mjeren jutros u 7 sati, iznosi 312 cm (kritična tačka je 380 cm).

U općini Ključ Sanica se još nije povukla u korito. U Mjesnoj zajednici Sanica poplavljeno je poljoprivredno zemljište.

U Tuzlanskom kantonu vodostaj na brani jezera Modrac rastao je jutros do 4 sata i zadržao se na nivou 200,04 m. n.v., a ukupan ispust na brani je 79,0 m3/s.

Spreča se u općini Kalesija izlila te je priobalno poplavila oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih stambenih i drugih objekata.

U Živinicama se Spreča izlila te je priobalno poplavila oko 130 ha poljoprivrednog zemljišta.

Na dijelu regionalnog puta R-469, na lokalitetu između Živinica i Dubrava, ulica Sprečanska, ugroženo je 25 stambenih objekata, koji se nalaze u vodenom okruženju.

U naselju Ciljuge, kod mosta, ugrožena su dva stambena i pomoćni objekt, koji su u potpunosti okruženi vodom.

Vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac, jutros u 7 sati, iznosi 382 cm (kritična tačka kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava je 300 cm). Vodostaj je u opadanju od jučer u 13 sati, kada je bilo 402 cm.

Na području općine Gračanica Spreča se izlila iz korita i poplavila priobalno oko 90 ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih stambenih i drugih infrastrukturnih objekata.

Na području općine Doboj-Istok, Spreča je priobalno poplavila oko 70 ha poljoprivrednih površina. Nema ugroženih stambenih i drugih infrastrukturnih objekata.

Na području Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka ima tendenciju stalnog opadanja. Visina vodostaja rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici iznosila je jutros u 7 sati 280 cm.

Kada je riječ o općini Zenica, podvožnjak na ulazu u Zenicu je otvoren za saobraćaj, kao i podvožnjak u naselju Blatuša sinoć u 22 sata.

Podvožnjak u naselju Nemila je još pod vodom, ali mogu saobraćati samo vozila pješačkom stazom.

Regionalni put prema Zavidovićima (desna strana obale rijeke Bosne) otvoren je za saobraćaj i stanje se normalizira.

U naseljima Doboj i Ćatići u općini Kakanj, gdje je došlo do manjeg izlijevanja, rijeka Bosna se u toku noći povukla i stanje se normalizira. Putne komunikacije na području ove općine su prohodne i nije dolazilo do prekida u odvijanju saobraćaja.

U ostalim općinama nije bilo izlijevanja niti ugrožavanja ljudi i materijalnih dobara, mada su rijeke dostizale kritične tačke izlijevanja.

Zbog obilnih padavina i naglog topljenja snijega, na području Srednjobosanskog kantona je porastao vodostaj rijeka.

U općini Busovača se Lašva na nekoliko mjesta izlila iz svog korita po okolnim livadama.

U Hercegovačko-neratvanskom kantonu je prestanak kišnih padavina, a u višim predjelima prelazak kiše u snijeg, pogodovao prestanku rasta vodostaja na svim rijekama i jezerima.

Vodostaji su i tokom protekla 24 sata bili izrazito visoki, ali su lagano počeli stagnirati.

Vodostaj Neretve na mjernoj stanici Carinski most, jutros u 7 sati, iznosi 780 cm, rijeke Bune 301 cm, a rijeke Jasenice 199 cm.

Kote i protoci na hidroakumulacijama imali su sljedeće vrljednosti: HE Jablanica: u 7 sati - 590 m³ /s, pri koti 269,18 m.n.v. u 12 sati - 600 m³ /s, kota 269,20 m.n.v. i u 23 sata - 480 m³ /s, kota 289,00 m.n.v. Otvorene su tri klapne preliva na HE Jablanica.

HE Mostar: u 7 sati -1070 m³ /s, pri koti: 77,16 m.n.v. u 12 sati - 950 m³ /s, kota 77,27 m.n.v. i u 19 sati - 900 m³ /s , kota. 77,40 m.n. v. Jutros, u 7 sati, na HE Jablanica ukupni protok iznosi 535 m³ /s, pri koti 268,96 m.n.v., a protok na HE Mostar iznosi 820 m³ /s, pri koti 77,27 m.n.v.

I na području Kantona Sarajevo je usljed naglog topljenja snijega i kišnih padavina došlo do porasta vodostaja rijeka i potoka. Došlo je do plavljenja poljoprivrednog zemljišta i putne komunikacije Doglodi - Bojnik.

U Osijeku u ulici Bratunačka voda je bila došla do prvih kuća (putna komunikacija bila je prohodna). Došlo je do izlijevanja rijeke Bosne iz korita, na lokalitetu Bojnik - Rječica, te je bila poplavljena jedna kuća u ulici Dobroševićka.

U toku jučerašnjeg dana, voda se počela povlačiti s poplavljenih područja, a putna komunikacija Doglodi - Bojnik je u funkciji.

Ekipe Službe CZ općina Novi Grad i Ilidža bile su na terenu i pratile situaciju.

Došlo je do povlačenja voda s poplavljenih područja na području općina Novi Grad i Ilidža.

Rijeka Bosna se povukla u korito. Nema ugroženih kao ni poplavljenih stambenih objekata. Stanje na terenu se normalizuje.