BiH
0

Vodostaji opadaju, prijavljena nova klizišta

FENA
Brčko
Brčko
Federalni operativni centar Civilne zaštite izvijestio je da je na području Tuzlanskog kantona, u Sprečkom polju (Općina Gračanica) pod vodom više od 150 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Vodostaj na mjernom mjestu Karanovac u 13 sati iznosio je 400 cm (na 300 cm se poduzimaju mjere zaštite od poplava) što je za 16 cm niže u odnosu na mjerenje vršeno jutros u 07.00 sati.

Na području općine Doboj Istok pod vodom je oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta, dok se na području općine Kalesija rijeka Spreča povukla u korito.

Na području općine Živinice rijeka Spreča je poplavila priobalno 10 ha poljoprivrednog zemljišta.

Na području općine Doboj Istok angažovana je mehanizacija na raščišćavanju odrona na dijelu puta između Velike i Male Brijesnice.

Na području općine Gračanica prijavljena su dva nova klizišta na lokalitetima Makovci i Manovići u naselju G.Orahovica, a na na području općine Gradačac aktivirano je pet klizišta u naseljima Rakija, Jelovče Selo, Mionica 1 i Krčevine.

Na području općine Kalesija prijavljeno je pokretanje dva klizišta u naselju Salkići i naselju Petrovice - Lipovice, dok je na području općine Lukavac došlo do aktiviranja dva klizišta na lokalitetima srpskog pravoslavnog groblja i na dionici puta Babice - Orahovica.

Na području Općine Sapna, u istoimenoj mjesnoj zajednici, došlo je do aktiviranja starog klizišta koje ugrožava jedan stambeni i više pomoćnih objekata. Općina Srebrenik, a na području općine Srebrenik pojavila su se tri klizišta u naseljima Cage, Šehremi i Lisovići.

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu Zenici u 12.00 sati iznosio je 215 cm, što je za pet centimetara niže u odnosu na prethodno mjerenje.

I na ostalim rijekama i svim vodenim tokovima na području ZDK vodostaj je normalan s tendencijom blagog opadanja, saopćeno je iz Federalnog operativnog centra Civilne zaštite.