BiH
0

Vođa njemačkih socijaldemokrata predložio uspostavu jedinstvene vojske EU

FENA
Lider njemačkih socijaldemokrata Kurt Beck predložio je uspostavu jedinstvene vojske Evropske unije s jedinstvenom komandom, koja bi imala vlastitu sigurnosnu i odbrambenu strategiju, nezavisnu od NATO-a.

U slučaju da ostale članice Unije usvoje prijedlog šefa Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), EU bi poduzela, kako u utorak ocjenjuje njemačka štampa, radikalan korak koji bi joj omogućio da od pokornog saveznika postane protuteža Sjedinjenim Državama.

"Umjesto da u svemu slijedimo ili da se 'priključujemo' SAD-u, mi Evropljani treba da s Amerikancima uspostavimo partnerstvo zasnovano na kvalitetu", rekao je Beck u njemačkom Bundestagu (parlamentu), izlažući prvi put svoj politički program otkako je izabran na mjesto predsjednika SPD-a, koalicijskog partnera konzervativne kancelarke Angele Merkel.

Bevkov prijedlog je odmah naišao na odbojan stav proameričkoga poljskog predsjednika Lecha Kaczinskog. On je u ponedjeljak izjavio u Vilniusu (Litvanija) da bi EU, istina, trebalo da oformi vojsku od oko 100.000 vojnika, ali je odmah dodao da ta vojska ne bi smjela olabaviti veze s NATO-om.

Beck smatra kako bi Evropa trebalo da postane "globalna mirovna sila", a to su riječi koje se nikako neće dopasti Washingtonu.

Slične prijedloge su prije tri godine iznijeli francuski predsjednik Jacques Chirac, njemački kancelar Gerhard Schroeder i lideri Belgije i Luksemburga, ali im je iz Washingtona odgovoreno da to nije dobra ideja.

"Šta će Evropi vlastita vojska i odbrambena strategija kad je tu NATO?!" - poručio je evropskim liderima američki ministar odbrane Donald Rumsfeld, shvatajući prijedlog za formiranje vojne komande EU-a kao "direktnu prijetnju NATO-u i transatlantskim vezama".

Imajući u vidu taj stav SAD-a, Beck je u Bundestagu naglasio da EU u slučaju da oformi svoju vojsku, ne bi prekinula veze s NATO-om.

"Evropa nije u stanju sama, bez SAD-a, rješavati globalne probleme", objasnio je vođa njemačkih socijaldemokrata.

Vlade EU-a su u prošlosti izbjegavale ovu temu, a ni sada, kako ocjenjuju analitičari, u Uniji nema jedinstvenog mišljenja o tome.

Stručnjak za sigurnost Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stockholmu Pál Dunay objašnjava prijedloge poput ovoga najnovijeg Beckovog time kako Evropa ne osjeća da je Amerika dovoljno cijeni i poštuje.

"Problem nije u NATO-u, već u činjenici da se ta organizacija gotovo u potpunosti preobrazila u oruđe u rukama Amerikanaca", istaknuo je Dunay.

Analitičari ocjenjuju da bi Beckov prijedlog teško mogao biti prihvaćen u EU-u zato što je sasvim sigurno da ga, pored Poljske, ne bi prihvatio ni najoduševljeniji saveznik Amerike - Velika Britanija, a vjerovatno ni većina "novih" članica EU-a poput Češke, Slovačke ili Mađarske.