Promocija
0

Vodiči za naučnoistraživački rad i razvoj KCUS-a

Sarajevo-x.com
U organizaciji Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas su u Poslovnom centru “Unitic” prezentirana četiri promotivno-preventivna vodiča, s ciljem obezbjeđivanja standardizirane i kvalitetne zdravstvene usluge građanima Kantona Sarajevo.

Riječ je o vodičima za prevenciju i tretman lumbalnog bolnog sindroma, postpartalnu njegu majke i novorođenčeta, za njegu dijabetičkog stopala, te
prevenciju i liječenje dekubitusa, čija će primjena imati veliki značaj u unapređenju svakodnevne prakse zdravstvenih profesionalaca na svim nivoima zdravstvene zaštite.

  “Ovi vodiči predstavljaju svojevsrtan kuriozitet, s obzirom da su ih pripremale medicinske sestre Kantona Sarajevo pod rukovodstvom Uređivačkog savjeta specijalista iz ovih oblasti. To nas svakako treba potaknuti na razmišljanje da dobro obavljen posao u zdravstvu nije moguć bez adekvatne uloge medicinske sestre, a s krajnjim ciljem da se pruži adekvatna i kvalitetna zdravstvena zaštita, onima koji to od nas i očekuju”, istakao je ministar zdravstva KS Mustafa Cuplov, koji je ujedno  i predsjednik Radne grupe za izradu vodiča.

  Osim što će primjena ovih vodiča olakšati i racionalizirati rad zdravstvenih radnika svih profila, oni će biti i od velikog značaja  za pacijente, te će ukupno 4000 primjeraka vodiča biti distribuirano po zdravstvenim institucijama Kantona Sarajevo. Osim toga, vodiči su za sve građane dostupni i na web stranicama Kantona Sarajevo www.ks.gov.ba, te službenom site-u  Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, www.kcus.ba.

  Kako je istaknuto, ovaj projekat će se provoditi kontinuirano, ali će tempo realizacije jednim dijelom zavisiti od autora ovih publikacija, ali i finansijskih mogućnosti.