BiH
0

Vodič "Zdrava ishrana školske djece" od oktobra u školama KS

FENA
U cilju poboljšanja zdravlja djece i omladine, Grad Sarajevo je u saradnji s Federalnim zavodom za javno zdravstvo izradio priručnike zdrave ishrane namijenjene školarcima, roditeljima i nastavnicima.

U oktobru će u saradnji s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS provoditi akciju distribucije vodiča "Zdrava ishrana školske djece" u 73 osnovne škole na području Kantona Sarajevo.

Autorice ovog priručnika su dr. Aida Filipović Hadžiomeragić i dr. Aida Vilić Švraka. Štampano je 6.570 primjeraka, a sponzor štampe je kompanija dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo.

Distribucijom vodiča "Zdrava ishrana školske djece" bit će završena prva faza realizacije Programa djelovanja na unapređenju zdravlja mladih u gradu Sarajevu u dijelu promocije odgovarajuće ishrane i fizičke aktivnosti.

Osnovni cilj provođenja ovog programa je da se u svim školama uspostave školske kuhinje s jelovnicima sastavljenim od zdrave i svježe pripremljene hrane (za obroke u produženom boravku), potom da se osigura da prodavnice u krugu škola nude samo zdrave i nutritivno prihvatljive artikle.

Također, cilj je i kontinuirano uvođenje redovne fizičke aktivnosti više puta na dan (između časova), kako dva časa tjelesnog odgoja sedmično, (što je po sadašnjem programu) ne bi bila jedini oblik organizovanog kretanja, te priprema kampanja ka razvijanju adekvatne ishrane djece i svakodnevne odgovarajuće fizičke aktivnosti, saopćila je Press služba Grada Sarajeva.