BiH
92

Vodeničar Mujo iz Brčkog danas proslavio stoti rođendan: Družite se s veselim osobama

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Vodeničar Mujo Mulamujić iz Brčkog je danas, u krugu porodice, proslavio svoj stoti rođendan. 

Govoreći o tajni svoje dugovječnosti, Mujo je jednostavno rekao da nikada nije pušio cigarete.

"Preporučujem da se jede i pije umjereno. Također, i kad je posao u pitanju i tu trebate biti umjereni. Trebate se družiti, ali nastojte da se družite sa veselim osobama koje pričaju vesele stvari", objasnio je Mujo tajnu svoje stoljetnosti.

Ovaj stogodišnjak ima tri sina Salku, Seada i Safeta, te kćerku Seniju Kusturicu, osmero unučadi i šestero praunučadi.

Senija je u izjavi za Anadoliju kazala da su dan prije rođendana Muju pitali šta bi volio.

"On je kazao da bi volio da ga provedemo kroz čaršiju jer se teško kreće i nije dugo izlazio. To ga je posebno obradovalo. Odvezli smo ga i na zelenu pijacu do tezge na kojoj je godinama prodavao brašno. Bio je posebno obradovan. Nakon toga je kazao da se grad izgradio, ali da nema ljudi", kazala nam je Senija.

Dodajući da njegove najbliže srodnike veseli njegovo mentano stanje koje je veoma dobro.

"Ima dobro sjećanje. Prema nekakvim mojim informacijama on je drugi najstariji Brčak. Ima jedan čovjek koji ima 104. godine, ali je bolestan", objašnjava Senija.

Simpatični djed u Brčkom, a i šire je poznati i kao Mujo vodeničar, obzirom da se poslom vodeničara bavio od 1941. do 1992. godine, odnosno do izbijanja rata u Brčkom.

"Vodenica mi je u ratu totalno uništena. Mjesto gdje se nalazi vodenica je prekrasno. Nema volje od strane nadležnih da se obnovi, to bi mogla biti turistička destinacija", kazuje Mujo.

On se prisjetio vremena kada je vodenicu kupio od jednog Mađara za 15.000 dinara.

"Bilo mi ga je žao. On je bježao jer je to bilo pred početak Drugog svjetskog rata. Nagovarali su me da mu ne platim jer to mogu  dobiti džaba, obzirom da je vodenica bila izgrađena na mom zemljištu, ali to nisam htio. Pošteno sam platio" kazuje najstariji živući Mulamujić.

Stogodišnjak se prisjetio i vremena kad su mu u vodenicu dolazili legendarni režiser rahmetli Hajrudin Krvavac Šiba i pokojni glumac Pavle Vujisić.

"Oni su dolazili u Brčko na 'Susrete pozorišta' koji i danas traju. To je mjesto krasno i uvijek su bili oduševljeni. Sjećam se, jedne prilike, sjedili smo vani i počela je padati kiša. Rekao sam im da idemo u vodenicu. Mi smo se sklonili u vodenicu, a Pavle je ostao vani pogledao sam gdje je, a on je krenuo unutra i nosi flašu govoreći vi ste otišli i niste ponijeli ono što treba", prisjetio se uz osmijeh Mulamujić.

Dodajući da je njegova vodenica bila nadaleko poznata jer su po brašno su dolazili i iz Sarajeva, ali i drugih gradova širom bivše Jugoslavije. Slike i maketa vodenice krase kuću stogodišnjeg Muje vodeničara.